IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
09:01 | 12 април 2015
Обновен: 21:09 | 23 април 2024

Митрополит Йоан: Нека един друг се прегърнем, да простим на тези, които ни ненавиждат и да възкликнем Христос Воскресе!

Тайнствено се предвкусва Божествената трапеза в идващото вечно славно Царство Божие

По материала работи: Лиляна Трънкова
Mитрополит Йоан

Нека един друг се прегърнем, да простим на тези, които ни ненавиждат и радостно да възкликнем: Христос Воскресе! Во истину Воскресе! Амин. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в своето Великденско послание.

„Възлюбени в Господа всечестни отци, боголюбиви иноци и инокини, скъпи братя и сестри, чеда на Варненска и Великопреславска епархия, Христос Воскресе! Възкресението на Господ Иисус Христос е най-светлото събитие в духовната история на човечеството. То е и най-основната истина на нашата вяра. Защото "ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра" /I Кор. XV:14/. Христос възкръсна, утвърди победата Си над злото и божествената непреходност на Своето учение и на спасителното Си дело, утвърди и вярата на всички, които са вървели и вървят след Него, като Божий Син и Спасител на човечеството. Днес всичко се е изпълнило със светлина, небето, земята и преизподнята, всичката твар се весели и се радва. Свещената и спасителна нощ се сменя от светоносния Велик Ден. Неизразима радост изпълва днес душите на тези, които с вяра и благоговение посрещат Свещената Пасха, благодатен мир докосва техните сърца.

Тайнствено се предвкусва Божествената трапеза в идващото вечно славно Царство Божие. Би ни се искало да не прекъсват тези блажени часове, безкрайно да продължават нощта и денят на Светата Пасха. Но винаги ли усещаме това в пълнота? Ако ние сме се поколебали във вярата, ако в душата са ни влезли съмнения, ако сме отпаднали или сме си тръгнали от Църквата, подобно на юдейските първосвещеници, ние пропъждаме от себе си мисълта за Възкръсналия Христос, защото страшно е за нас Христовото Възкресение. Ако сме извършили тежък грях и ни изобличава съвестта в невярност към Христос и Неговите заповеди - на нашето сърце лежи камък, който загражда входа към него в светлината на Възкресението. Ако сме се потопили в житейски дела и сме им отдали сърцето си - то не усеща напълно радостта. Особено ако у нас има неприязън или, още по-лошо, вражда към ближните, ако ги осъждаме и се превъзнасяме над тях - ние не можем да се радваме на срещата с Възкръсналия Господ. Тогава или се съмняваме в Деня на Възкресението, подобно на разколебалите се ученици, или не вярваме, както Неговите врагове, или подсъзнателно не желаем среща с Него. Ние вярваме, че любовта никога няма да умре, а винаги ще живее, защото тя е душата на доброто. А любовта е Бог, любовта е Божият Син възкръснал от мъртвите.

Любовта не може да бъде погребана никога, в гроба на смъртта не може да изтлее. Тя вечно ще бъде жива, вечно ще бъде на светъл трон, трона на нашите сърца, и в полета на нашите извисени към Бога молитви”, каза още митрополит Йоан в своето послание.

Коментари

Новини Варна