IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:45 | 12 януари 2021
Обновен: 01:22 | 16 април 2024

Глобиха варненец, шофирал с телефон в ръка в Холандия

Санкцията е 240 евро

По материала работи: Ставри Таргов
Глобиха варненец, шофирал с телефон в ръка в Холандия

Варненският окръжен съд призна финансова санкция, наложена в Холандия на 63-годишния Георги Д. в размер на 240 евро. Глобата му е била наложена, за това, че на 15.05.2020 г. е държал в ръка мобилен телефон по време на шофиране. Решението на властите в Холандия е постановено на 08.06.2020 г и е влязло в сила на 20.07.2020 г.

За прилагане на принципа за взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз, холандските власти са изпратили удостоверение. Предвид местоживеенето на глобеното лице компетентен да разгледа делото бе Окръжен съд – Варна.

Съдебният състав намери, че са налице условията за признаване на решението на холандските власти, тъй като липсват доказателства за пълно или частично изпълнение на задължението.

Освен това удостоверението на Решението за налагане на финансова санкция отговаря на изискванията и давността не е изтекла. Друго изпълнено условие - наложената санкция е по-голяма от изискуемия от закона минимум - 70 евро.

Деянието представлява нарушение и по Българското законодателство и лицето е наказателно отговорно.

Поради споделените доводи Варненският окръжен съд прецени, че няма основания да бъде отказано признаването и изпълнението на финансова санкция и Георги Д. следва за плати глобата от 240 евро с левова равностойност – 469,20 лева.

Съдебният акт ще бъде изпратен за незабавно изпълнение на органите на ТД „НАП – Варна“.

Постановеното решение подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна, в 7-дневен срок.        

Коментари

Новини Варна