IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
10:45 | 15 януари 2021
Обновен: 06:49 | 26 март 2024

СУ "Гео Милев" чества годишнина

Празникът ще бъде отбелязан присъствено и онлайн

По материала работи: Ставри Таргов
СУ "Гео Милев" чества годишнина

Днес на 15 януари Средно училище  „Гео Милев ”- Варна, чества  126 години от рождението на своя патрон. Учебната година минава под знака на 40 – годишнината от създаването на училището.
         

Необичайната ситуация изисква и нестандартен подход, затова празникът ще бъде отбелязан присъствено и онлайн. По традиция денят започна с поднасяне на венец пред бюст-паметника на Гео Милев. Тази година в церемонията участват учениците от първи до четвърти клас, които са в училище.

С помощта на своите учители и родители  те се подготвят за празника от месец. Първокласниците са илюстрирали със свои рисунки детски стихове на Гео Милев и Леда Милева. Децата от втори и трети клас са разработили екипни проекти -   постери, албуми и презентации за живота на поета. Учениците от четвърти клас – книжки с произведения на Гео Милев и илюстрации към тях.

Четвъртокласниците са направили и  филмче със свои изпълнения на стихове за деца от Гео Милев. В днешния тържествен ден то ще бъде изненада за най-малките ученици от първи и втори клас, които ще имат възможност да видят и чуят изпълненията на своите по-големи приятели.
       

Всички творчески проекти, създадени за празника, са подредени в училището. По традиция в изложбата присъстват и много портрети на поета рисувани от децата. На телевизионните екрани във фоайето презентации, направени от учениците, представят  живота и творчеството на Гео Милев.  Показани са и 3D макети на сградата на училището, подготвени във връзка с 40-годишнината.

Дългото отсъствие от училище на  учениците  от V до  XII клас  не попречи на тяхното желание да се включат в празника. Повече от месец те се подготвят да отбележат  годишнината онлайн. Най-активни са представителите на Ученическия парламент, които споделиха своите идеи със съученици, учители и родители и помогнаха  за тяхното осъществяване.
      

Те са инициатори за честване на празника под наслов „Моето училище- вчера, днес и утре“. Още в началото на декември те призоваха учениците да влязат в ролята на изследователи,  журналисти, фотографи и  художници. Да потърсят  интересни факти, събития, личности, свързани с историята на   училището  и да ги запишат, да ги запечатат в снимки и видеоклипове,  да ги илюстрират  с рисунки и колажи.
      

Така за празника се появи електронен вестник, който събира  презентации, есета и рисунки свързани с патрона на училището. В него са представени интервюта направени от учениците с  техни  учители.

В тях те споделят  с какви постижения се гордеят, с какви предизвикателства се справят, какво ги разочарова, какво им помага, какво ги вдъхновява. И тъй като вестникът не може да побере всички изпратени материали предстои те да бъдат подредени в електронна книжка.
   

Ученици от осмите класове са подготвили  кратък видеофилм  „Моето училище ми е приятел“, в който  представят откъси от свои  есета  по темата.
     

В специално подготвено студио, за да даде интервю,  гостува директорът на училището Албена Павлова. Идеята  е на Стелиян  Демиров от V „а“ клас, който влиза в  ролята на  журналист и  е нарекъл своето „предаване“ 110 минути.

Той е подготвил интересни въпроси  и е поканил директора да разкаже за училищния живот, училището и неговото бъдеще. В края на разговора директорът подари на „журналиста“ тениска с надпис „СУ „Гео Милев“ се гордее с теб“, специално изработена за ученици, които работят за издигане престижа на училището, имат високи постижения, печелят престижни награди. Интервюто е записано и ще бъде представено  за празника.
     

Виртуален празничен концерт е изненадата, която  очаква ученици, учители и родители в този ден.Участниците в него са записали предварително своите изпълнения, които са събрани в общ концерт.  Първо в него се представя  малката пианистка Теодора Генова от  I „г“ клас.

Тя изпълнява „Ода на радостта“  от Девета симфония на  Бетховен, която  прославя братството и разбирателството на цялото човечество. В концерта училищната вокална група „Дъга“ изпълнява италианската песен „Санта Лучия“, чийто текст на български е преведен от Гео Милев.
       

На финала с музикален поздрав, от своя дом, към екипа на училището, учениците и родителите се обръща  Хайгашод Агасян - уважаван и добър приятел на СУ „Гео Милев“.
     

https://www.youtube.com/watch?v=nTaq8-wEHbo&feature=youtu.be

Всички материали ще бъдат представени на сайта на училището.

В очакване да се върнат в класните стаи ученици и учители подготвят следващите инициативи свързани с 40 – годишнината от създаването на училището.

Акцентът, който обединява всички проекти е приятелството. Необичайната ситуация и ограничените контакти накараха всички, особено учениците,  да оценят потребността и силата на разбирателството и приятелството.

Доверието създадено между учители, родители и ученици е гаранция, че празници  винаги ще има в голямото семейство на „Гео Милев“.

         

Коментари

Новини Варна