IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:30 | 27 януари 2021
Обновен: 01:54 | 19 април 2024

Дариха апарат за извличане на кръвна плазма на УМБАЛ „Света Марина" във Варна

Жестът е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България

По материала работи: Ставри Таргов
Дариха апарат за извличане на кръвна плазма на УМБАЛ „Света Марина" във Варна

Днес, 27.07.2021 г., апарат за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за неговото функциониране бяха дарени на УМБАЛ „Света Марина"  във Варна. Средствата за закупуването му бяха събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ).

Това е третото дарение на апарати за плазмафереза  в рамките на благотворителната кампания на АПБ и КСБ. Първото бе направено на 10.12.2020 г., когато така необходимата апаратура получиха СБАЛАГ „Майчин дом" и Националния център по трансфузионна хематология.  На 21.12.2020 г. апарати за извличане на кръвна плазма получиха също УМБАЛ „Св. Анна" София АД и МБАЛ "Бургасмед".

На церемонията присъстваха Владимир Чавдаров - член на УС на АПБ и апелативен прокурор на АП - Варна, Петър Ганчев - член на КСБ и завеждащ окръжен следствен отдел на ОП - Варна, проф. д-р Силва Андонова-Атанасова  - д.м.н. изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина", както и проф. д-р Вилиян Платиканов - ръководител на катедра по анестезиология и реанимация и доц. д-р Трифон Червенков - ръководител на Клиника по имунология към лечебното заведение.

Апелативният прокурор на гр. Варна Владимир Чавдаров изказа благодарност към лекарите и медицинския персонал на УМБАЛ „Света Марина" за техния самоотвержен труд и грижи през изминалите месеци на пандемията.

Ръководството на лечебното заведение благодари на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България за подкрепата за борбата с Ковид-19. Те приеха дарението като мотив да посрещнат предизвикателствата и да продължат оказването на висококачествена медицинска помощ и лечение.

Дареното автоматизирано устройство осигурява лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, която е почти напълно пречистена от кръвни клетки.

Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа на апарата - въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

 

Коментари

Новини Варна