IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
11:11 | 16 април 2015
Обновен: 03:43 | 7 май 2024

Подсилват екипите на Инспекцията по труда заради срутения хотел

При трагедията миналата сряда загинаха 4-ма души

По материала работи: Златина Добрева
Подсилват екипите на Инспекцията по труда заради срутения хотел

Няколко експерти от Главната инспекция по труда подсилиха вчера екипите на варненското й подразделение, което се занимава с разследването на срутения хотел „Вероника“. При трагедията, станала миналата сряда, загинаха 4-ма души. Събираме активно доказателствен материал, за да можем да предприемем предвидени от закона принудително-административни мерки, каза за в. „Черно море“ началникът на варненската Инспекция по труда Иван Иванов. Продължава да се изяснява начина за наемане на 9 от строителните работници, които са били на злополучния обект без договори. До няколко дни се очаква да бъдат обявени трудовоправните отношения с този, който е извършил наемането, уточни Иванов. Така смъртта на 4-мата работници ще бъде в резултат на трудова злополука и семействата им ще получат обезщетения. Това няма да е възможно, ако хората са наети на черно, тъй като защитата по Кодекса на труда отпада.
Разследването на трагичния инцидент продължава, като в него са ангажирани още няколко държавни институции.
11-етажният хотел „Вероника“, част от курортен комплекс „Слънчев ден“ край Варна, се срути на 8 април вечерта. Инцидентът стана малко след 18 ч. и бе предизвикан от строителни работници, срязали арматурата на носещите колони. Четирима от тях загинаха намясто, а петият оцеля по чудо, след като излязъл навън да зареди бутилка с кислород минути преди срутването. Трупът на единия бе изваден почти веднага след инцидента, останалите жертви бяха открити под десетки тонове бетон на следващия ден вечерта след продължително търсене с термокамери и следови кучета. В навечерието на Великден те бяха погребани.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна