IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:56 | 16 април 2015
Обновен: 02:59 | 9 май 2024

Над 300 ученици стартираха във Великденския маратон (СНИМКИ)

За първи път проявата прескочи границите на община Варна

По материала работи: Златина Добрева
Над 300 ученици стартираха във Великденския маратон (СНИМКИ)

Повече от 300 деца от 20 варненски училища се включиха в юбилейното 10-то издание на Великденския крос. За първи път на старта застанаха и представители на училища от Варненска област.
 „Проявата е след Великден, тъй като през тази година празникът съвпадна с пролетната ваканция на учениците и беше невъзможно да направим такава мащабна организация. Избрахме дата през светлата седмица, когато всички християни все още се поздравяват с „Христос Воскресе“. В нашия маратон няма класиране, всички участници ще получат еднакви награди. Дълбокият смисъл на тази проява не е състезателен, макар че това е едно спортно събитие. Целта на проявата е възпитателна - да учим младите хора да уважават и почитат традициите, да уважават българската православна църква, както и християнските ценности и морал“ – каза за вестник „Черно море“ секретарят на Олимпийския клуб Валентин Пантелеев.
Преди началото на великденския маратон водосвет отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той подчерта, че с тази инициатива цели да приближи църквата до децата, да разберат те, че винаги са добре дошли в божия храм.
Добро настроение съпътстваше проявата и учениците нямаха търпение да застанат на стартовата линия. Повечето от участниците споделиха, че обичат да тичат и това че проявата няма състезателен характер не е проблем за тях, тъй като самата възможност да поспортуват на открито в хубавото и слънчево време и да се видят с приятели ги мотивира достатъчно.
Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна