IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
09:15 | 17 февруари 2021
Обновен: 14:27 | 25 април 2024

Драма за инвалидите във Варна: Няма ТОЛЕК – няма шофьорска книжка!

Предстои разкриването на филиал, обещават от транспортното министерство

По материала работи: Ставри Таргов
Драма за инвалидите във Варна: Няма ТОЛЕК – няма шофьорска книжка!

Правоспособните шофьори с инвалидност от Варна и региона практически не могат да подновят изтичащите си свидетелства за управление на моторно превозно средство (МПС), предаде Радио Варна.

Въпреки удължената със 7 месеца валидност на книжките - до края на м.г., варненецът Желю Желев няма да успее да поднови навреме своята, защото във Варна няма Транспортна областна лекарска експертна комисия (ТОЛЕК), в най-близката, която всъщност е в Горна Оряховица, има записан час, който е за месец след изтичането на книжката му.

В бургаската ТОЛЕК не го записват, в софийската не записват инвалиди от страната, а с пловдивската изобщо не може да се свърже, както разказа Желю Желев пред Румен Генов.

Редът за работа на ТОЛЕК се определя със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. На поставените въпроси от пресцентъра на Министерството отговориха, че с разпореждане на министъра на транспорта, е стартирана процедура за разкриване на филиал на Националната многопрофилна транспортна болница-София (НМТБ) на територията на град Варна.

Конкретиката по тази добра новина се уточнява в момента в коя варненска болница ще бъде. Разкриването на варненски филиал е мотивирано от затруднението в обслужването на гражданите, подлежащи на освидетелстване от ТОЛЕК в разкритите към момента филиали.

На сайта на Национална многопрофилна транспортна болница - София, предстои да бъде публикуван телефон за записване на пациенти и график на работното време на Комисията във Варна. Това се случва след 12 г. прекъсване.

Варненската Транспортна областна лекарска експертна комисия е закрита през 2008 г. с преобразуването на Многопрофилна транспортна болница - Варна, в Многопрофилна болница за активно лечение ЕООД.

От Министерство на транспорта подчертават, че административна такса при издаване на документа от тези комисии на лица с Експертно решение на ТЕЛК не се заплаща.

От пресцентъра на министерството казаха също, че още през есента на м.г. е било разпоредено на ТОЛЕК да записват по поредност на изтичане валидността на шофьорските книжки.

Публикуваме и пълният текст на пресинформацията:

"С разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията е стартирана процедура за разкриване на разкрит филиал на Националната многопрофилна транспортна болница - София (НМТБ) на територията на град Варна.

Това негово решение е свързано с усложнената епидемична обстановка през последната година и невъзможността към настоящия момент за служебно удължаване валидността на изтеклите шофьорски книжки след 1 януари 2021 г., както и произтичащото от тези факти затруднение в обслужването на гражданите, подлежащи на освидетелстване от ТОЛЕК в разкритите към момента филиали.

На сайта на НМТБ предстои да бъде публикуван телефон за записване на пациенти и график на работното време на Комисията във Варна.

С всички лекари, ангажирани с дейността на филиала, ще бъдат сключени трудови договори за работата им в комисията - ТОЛЕК.

Комисия ТОЛЕК в гр. Варна е закрита 2008 г. с преобразуването на Многопрофилна транспортна болница Варна в Многопрофилна болница за активно лечение ЕООД.

Административна такса при издаване на документа от ТОЛЕК на лица с Експертно решение на ТЕЛК не се заплаща, съобщава m.dir.bg.

Коментари

alitalitov ( преди 2 години )
Айде де, не давали часове в транспортна болница! Аз как си взех преди 2 седмици за началото на април 2022-ра? Само мрънкате!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна