IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
13:45 | 20 март 2021
Обновен: 23:46 | 16 април 2024

Намаляват дарителите на кръвна плазма във Варна

А потребностите растат...

По материала работи: Ставри Таргов
Намаляват дарителите на кръвна плазма във Варна

Кръводарителите във Варна са намалели заради пандемията от COVID-19. В момента Районният център по трансфузионна хематология изпитва остра нужда от кръв. Заради повишения брой заболели от коронавируса се търсят и дарители на кръвна плазма, съобщава БНТ.

В кръвния център във Варна са малко доброволните дарители. Сега хората дават кръв предимно за близък, на когото предстои операция. Данните са категорични. Миналата година броят на кръводарителите във Варна е намалял с 2000 в сравнение с предходната 2019-а.

"Има хронично болни пациенти, които ежемесечно се нуждаят от преливане, и нямаме също така организирани екипи извън центъра. Най-често отправените искания към нас са за Нула положителна и А положителна и с тези групи имаме най-малко резерви", обясни директорът на Кръвния център д-р Жанина Йорданова.

Дарителите на кръв често се страхуват, че ще се заразят с коронавирус и затова не посещават центъра. Оттам заявиха, че спазват всички мерки за безопасност и хигиена.

"Беше ме страх, но видях, че няма нищо страшно, даже по-добре хората до го правят доброволно, не само когато се налага. Няма нищо страшно, така че направете го, ако се колебаете", коментира Алекс Димитрова.

Заради ръста на заразените с COVID-19 в града и региона Кръвният център изпитва нужда и от плазма с антитела от преболедували инфекцията. Тя е животоспасяваща за болни в тежко състояние.

"Пращаме на града и тези в региона. Когато колеги от Русе, Разград и Бургас се обърнат за помощ, пращаме и там", допълни д-р Йорданова.

За да се извлече кръвна плазма, е необходимо да са минали 40 дни, след като дарителят е преболедувал коронавируса. Тези, които имат антитела след ваксиниране, не могат да даряват кръвна плазма.

Коментари

Новини Варна