IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
10:55 | 21 април 2015
Обновен: 20:23 | 15 май 2024

Родени убийци?

Лична позиция

По материала работи: Златина Добрева
Родени убийци?

Никой не може да каже дали човек се ражда престъпник – крадец, убиец, измамник..., или животът го прави такъв, но веднъж прекрачи ли се границата, явно връщане назад няма. Напротив, в някои случаи агресията ескалира. Последният безумен пример е 45-годишен мъж от Аврен, който отвлече любимата си, размаза я от бой, като първо преби и майка й. Оказа се, че същият този човек стана „известен“, след като в социалните мрежи се появи клип как пребива за пореден път недохранения си кон. За съжаление в България няма закон за защита на животните от безпричинно насилие, но остава надеждата сляпата Темида да защити неприкосновеността на всеки гражданин на Република България.

 

Явно нашето гражданско общество все още не е дорасло до там, че нашенецът да се трогне от съседа си, който измъчва своя кон, отглежда го в мазе и изобщо не го храни. Но пък група англичани, които живеят в Аврен, подадоха жалба директно до Европейския парламент, за да спасят животното от собственика му. Тогава евродепутатът Емил Радев се свърза с кмета на Аврен Емануил Манолов и с неговото съдействие откупи животното и го подари на един от англичаните в селото - Стюарт Еймс. И така конят Веско, вече се казва Уолтър и е отглеждан с любов от новия си собственик.

 

До тук добре, но кой ще откупи живота на двете пребити жени, за да се чувстват спокойни и защитени в собствения си дом.


У нас почти никой не обръща внимание на децата, които влачат котенца на канапче по улиците, палят и убиват животни по изключително садистичен начин. И никой не си дава сметка, че тия деца всъщност извършват престъпление. Просто извръщат глава встрани и вечер пред телевизора си позволяват кратък коментар – гаменчета.


И това е.

 

А никой не се и замисля, че садистичните ни наследници изграждат ценностната си система, или както и да се нарече, необезпокоявани и с пълното съзнание, че не вършат нищо нередно. Продължават да се „развиват“ уверено в тази насока и в крайна сметка се стига до случаи като последния – две размазани от бой жени се борят за живота си в болница, защото никой не е спрял навреме мъжът, който не зачита ничий живот. За съжаление това не е изолиран случай.

 

И докато позволяваме пред очите ни деца, юноши и зрели хора да измъчват животни без да реагираме, в болниците ще има пребити. И вместо да цъкаме възмутено с език от топлия си стол пред телевизора или да се възмущаваме наум от клипчетата в интернет, трябва да разберем, че насилниците са насилници. Никой не се ражда убиец, нашето безразличие ги прави такива. Започва от „невинно“ измъчване на малки животинки и за съжаление се стига до неубоздана агресия срещу невинни хора.


Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна