IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
16:45 | 26 април 2021
Обновен: 11:22 | 16 април 2024

ВАС насрочи дело по жалба срещу забраната на коли в Морската градина

Паркът бе използван като плацдарм от една политическа партия в редица нейни предизборни кампании, заяви кметът Иван Портних

По материала работи: Ставри Таргов
ВАС насрочи дело по жалба срещу забраната на коли в Морската градина

Върховният административен съд е насрочил заседание по делото, образувано по жалба срещу заповедта на кмета на община Варна за одобряване на Генералния план за организация на движението, чрез който се регламентира забраната за достъп на автомобили в Приморския парк. Датата е 13.05.2021 г. и това е голяма новина, тъй като гледането на делото по същество се забави повече от година, обяви днес пред журналисти кметът Иван Портних.

Той напомни, че това е втора инстанция, като при първата състав на ВАС е отсъдил решение в полза на общината и е потвърдил заповедта му.

Жалбата, която стана причина за забавянето досега, е подадена от „Овърсийз хоризонт“ АД, „Медицински център за специализирана извънболнична помощ – Асклепий“ ООД и Елена Николова Василева, както и „Варна пропърти“ ЕООД.
 
Знаете, че битката срещу автомобилите в парка е моя кауза и аз я отстоявам от 2013 година, независимо от огромния натиск от страна на собственици на имоти и заведения. От 2013 година не съм издал нито едно разрешение за строеж в градината.

Издавах заповеди за спиране на автомобилите, които яростно бяха и продължават да са атакувани в съда от частници. Променихме Генералния план за организация на движение, ангажирани са екипи от Общинска полиция за контрол на достъпа в парка, припомни кметът.
 
Той заяви, че при последната атака срещу предварително изпълнение на негова заповед от 2019 г. е получил глоби, издадени от ВАС, заради неизпълнение на определение за спиране на предварителното изпълнение на заповедта - тоест за премахване на пътните знаци.
 
Тъй като делото вече е насрочено по същество, ще изпълня разпореждането на съда и в близките дни знаците ще бъдат зачохлени. Но със или без пътни знаци, Общинска полиция ще бъде на входовете на парка и ще предупреждава всеки, който се опитва да влезе на територията на градината с автомобил, че там пътища няма, а има алеи, затова ще има санкции! Нека няма изненадани. Вярвам, че все пак решението на ВАС ще бъде в полза на гражданите, допълни кметът.
 
Морската градина е специална за варненци. Затова те трябва да знаят, че през последните години паркът бе използван като плацдарм от една политическа партия в редица нейни предизборни кампании. Лидер на тази партия и техен кандидат за кмет директно защитаваха интереса на собствениците на заведения и имоти в Морската градина и достъпа на автомобилите в парка.
 
Днес представителите на Демократична България продължават с PR акциите - снимат се край имота на Веселин Марешки в Морската градина, за който главният архитект на община Варна е издал отказ за търпимост на постройките, но удобно пропускат да се снимат край един друг палат, който се намира само на 50 метра от къщата на Марешки.

А именно от този палат идват жалбите срещу заповедите за спирането на колите в парка. По информация в медиите разбрах, че на същия адрес е регистриран и техният кандидат за кмет на Варна от 2015 г. Така че, хубаво е да се знае кой двулично използва темата за Морската градина за обслужване на лични интереси, коментира Иван Портних.
 
Той заяви, че ще продължава да поддържа позицията, че Морската градина трябва да бъде парк и се надява съдът да се произнесе в полза на обществения интерес, а не на частния.

Коментари

Новини Варна