IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:00 | 30 април 2021
Обновен: 00:55 | 30 април 2024

С бягане по стълби почистиха южния плаж на Галата

Събрани бяха 20 чувала с отпадъци

По материала работи: Ставри Таргов
С бягане по стълби почистиха южния плаж на Галата

По време на състезание по стълби #БезОтпадъци на южния плаж на Галата се включиха над 40 участници, които събраха близо 20 чувала отпадъци, почиствайки стълбите и плажа като част от условието да участват в събитието.

Извън състезателите, активни граждани дойдоха да се включат само в почистването.

Събитието бе организирано от сдружение Пауър Джъмп на 28 април 2021, сряда по случай Международната инициатива Ден без асансьори, която се провежда всяка последна сряда на месец април.

Организаторите решават да измислят по-нестандартна инициатива през тазгодишното си участие в Ден без асансьори, който обикновено отбелязват затваряйки асансьора на някоя публична сграда, стимулирайки хората да използват стълбите през този ден.

Ограничителните мерки и все по-нарастващата нужда на гражданите да бъдат навън сред природата и да се движат, провокират екипа на Пауър Джъмп да потърси по-зелено и предизвикателно място за инициативата си и така се спират на романтичните стълби, които водят към южния плаж на варненския квартал Галата.

Тъй като местното сдружение, известно с инициативите си за стимулиране на физическата активност, през последните години работи активно за облагородяване на градската среда като част от националната платформа Място България, така че да я направи по-приветлива и удобна за активен начин на живот, решават да вмъкнат специално условие в състезанието – почистване на самото трасе.

„Имахме записани в предварителната регистрация 27 участници и не бяхме сигурни дали всички щяха да дойдат, тъй като опита ни до момента сме забелязали, че се ентусиазират на момента като видят интересно събитие, но в последствие не винаги се включват.

Този път реалните участници бяха много повече от записаните, което е знак, че хората имат нужда от физическа активност и позитивни събития. Някои от участниците бяха привлечени в събитието най-вече заради почистващия елемент, което също е хубава тенденция.“ – споделя Мирослав Тодоров, координатор на събитието.

Победители в състезанието, успели да изкачат най-бързо 500-те стълби, са:

1 място - Ангел Пасков - 3:56 мин.

2 място - Йорданка Калоянова - 4:30 мин.

3 място - Николай Танчев - 4:45 мин.

Идеята за комбинирането на спорт и почистване организаторите взаимстват от набиращото популярност „плогинг“ движение. “Plogging“ е ново глобално движение, възникнало в Швеция. То разчита на джогинга и други спортове, практикувани на открито, за да се събират отпадъците, които замърсяват градовете и природните пространства.

Идеята на тази устойчива инициатива е много проста: участниците, „плогери“, излизат навън с торби за боклук, за да обират отпадъците, на които попаднат, докато тренират.

Думата „plogging“ идва от шведската plocka upp (pick up - вдигам, събирам) и английската дума jogging. Пионер на тази дейност е Ерик Алстрьом, който, след като напуска родния си град през 2016 г., за да се установи в Стокхолм, започва да почиства боклука в районите, където практикува своя спорт.

Скоро след това рутината на Алстрьом се разпространява в Швеция в резултат на популярни събития и днес, благодарение на социалните медии, това е глобален феномен, включващ над 20 000 души на ден в повече от 100 страни.

 

Коментари

Новини Варна