IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
14:15 | 11 май 2021
Обновен: 19:26 | 28 март 2024

ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ във Варна празнува годишнина

От двора на училището полетяха 65 балона

По материала работи: Ставри Таргов
ГПЧЕ „Йоан  Екзарх“ във Варна празнува годишнина

На 11 май 2021 година Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ празнува 65 години от основаването на училището – 65 г. на отдаденост, мотивираност, целеустременост, упоритост в усвояването на знанията и качество на образованието!

През годините гимназията се утвърди като едно от водещите училища в гр. Варна. Основана през 1956 година като Пето средно училище, през 1992 г. гимназията приема името „Йоан Екзарх“, а от 1994 година е езикова гимназия.

През 2003 г. става първото българско общинско училище, удостоено с ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИКОВ ЗНАК за иновативни методи на обучение по чужди езици, присъден от Европейската комисия по образование и култура.

Днес в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ се обучават 925 ученици от 62 висококвалифицирани учители, в т.ч. и учители чужденци по английски, немски и френски език. Използват се разнообразни съвременни методи на обучение, нови технологии и модели за комуникация.

Гимназията е Център за езикови компетенции по немски език към посолството на ФРГермания, акредитиран изпитен център на Pearson Test of English, член на Общността на Pearson Longman училищата в България и на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. През последните години е сред най-добрите училища в България по резултати от ДЗИ.

Възпитаници на гимназията са лауреати на престижни национални и международни конкурси и състезания не само в областта на чуждоезиковото обучение, но и по български език и литература, физика и астрономия, математическа лингвистика, философия, спорт и други.

В чест на годишнината и водени от идеята, че човек споделя съпричастността, уважението и близостта си с хората когато дарява, училищната общност на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ реши да сподели радостта и гордостта от постигнатото като създаде и подари добро под надслова „От сърцето на Пета! 65+ начина да бъдем по-добри!“.

Добри дела, отправени към съученици, учители, родители, хора непознати, но в нужда или просто, за да бъдат зарадвани и уважени. Израз на традициите, утвърдени в „Семейството на Пета“, както с любов наричат себе си хората от различни поколения и географски точки на света, обединени в чувството си на принадлежност към популярно известната Пета езикова гимназия.

Днес, в чест на празника, от двора на училището полетяха 65 балона, всеки от които понесе послание от провеждащите се инициативи, изразявайки устрема и желанието на учениците от гимназията да са знаещи и можещи, добри хора и достойни възпитаници на ГПЧЕ “Йоан Екзарх”!

Коментари

Новини Варна