IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
10:15 | 15 май 2021
Обновен: 00:03 | 29 април 2024

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено подаряват от Карин дом в родилните отделения във Варна

Майка на недоносени близнаци e първата получила кутии по проекта, целящ осигуряването на подкрепа за бебетата и техните семейства

По материала работи: Ставри Таргов
1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено подаряват от Карин дом в родилните отделения във Варна

По пример на редица европейски държави и родилките във Варна ще получават комплект с най-нужното за първите мигове на своето дете. Проектът Бебешка кутия е иницииран от Фондация Карин дом с подкрепата на Фондация Кахане и е  вдъхновен от финландския модел, където всяко семейство на новородено получава най-важните неща за първите месеци. Кутии ще получат всички семейства от болниците партньори без оглед на социален статус или други критерии за подбор.

Общо 1000 комплекта ще бъдат раздадени в СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов“ , МБАЛ „Света Анна“ и Медицински комплекс Майчин дом – Варна от май 2021 до  декември 2022г или до изчерпване на предвидения брой кутии.

Кутията включва бебешки дрешки, одеяло, мека играчка, комплект козметика за бебето, еднократни пелени, дървено гребенче, дървена играчка, бебешки кърпички от памук, родителски карти на Карин дом за бебета от 0-6 месеца, създадени от специалистите на Карин дом и ваучер за една безплатна консултация с техния екип.

Вчера в СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов“ символично бяха връчени първите кутии, а получател стана майката на близнаци от Варна – Русалия Йорданова.

Децата са преждевременно родени, но благодарение на отличната работа на екипа на неонатология на СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов“ са в отлично здраве.

Първите месеци от живота на всяко дете са решаващи за неговото формиране като личност и изграждане на привързаност, затова подкрепата в тези първи моменти е ключова. В момента в България няма мащабен и достъпен механизъм за подготовка на родители или подкрепа на родители на новородени и това води до редица предизвикателства и стрес, както за родителите, така и за бебето.

Най-голямото постижение на Карин дом е партньорството със семейството, а най-ценният съюзник по пътя към всеки успех, всяка малка победа и голяма крачка в развитието на децата са техните родители.

„Разглеждаме този проект като допълнение на нашата дългодишна работа по програмата ранна интервенция. Науката и опитът ни са показали, че първите мигове в родилното, а и първите месеци са  изключително важни за всяко семейство, но още повече за семействата, сблъскващи се с някакво предизвикателство, което ги поставя в риск; раждане на дете със специални нужди, ниски доходи, самотно родителство, липса на семейна подкрепа и други.

Този комплект на пръв поглед симпатичен жест, всъщност е инструмент за подкрепа именно в такива случаи, в които една родилка има нужда от подкрепа – както виждате освен материалните подаръци, в комплекта е включен и ваучер за консултация с наш специалист – било то психолог, логопед, рехабилитатор.

Вярваме, че тази първа подадена ръка може да окаже влияние и се надяваме, че един ден би могла дори да се превърне в държавна политика“ – сподели Мая Донева, Директор на Фондация Карин дом.

Коментари

Новини Варна