IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:30 | 19 май 2021
Обновен: 03:14 | 28 март 2024

Възстановиха барелефа на Левски в едноименното училище в кв. "Аспарухово"

Няколко ентусиасти връщат блясъка и идентичността на школото

По материала работи: Ставри Таргов
Възстановиха барелефа на Левски в едноименното училище в кв. "Аспарухово"

Историята започва през 2018 година, когато се налага спешен авариен ремонт на НУ “Васил Левски”. Тогава барелефът на патрона на училището е свален, счупен и е бил обречен на унищожение, ако не се бил намесил авторът на творбата. Варненският скулптор Петьо Тодоров прибира  счупеното си произведение с идеята да го реставрира. За съжаление умира преди да успее.

Група ентусиасти обаче решават да направят копие на барелефа и да го поставят на мястото на стария. С изпълнението се заема Иво Тодоров- “Silex 2001”, финансовото обезпечаване идва от Канада в лицето на бизнесмена Марин Балинов*- “LEVSKI Logistics” Ins., а с поставянето на барелефа ще се заемат мотористи от мото клуб “Братя във вятъра” MCC. 

Завършването на ремонта на училището и възстановяването на учебния процес са важни за образованието на децата в квартал Аспарухово. Барелефът на Васил Левски обаче е необходим за изграждане на национално самочувтствие.

Всяка една стъпка от възстановяването и поставянето на скулптурата е дело изцяло на хора, които милеят за българската история и за своите национални герои, независимо в коя част на света живеят. Екипът, който стои зад благотворителното дело, умишлено не е търсил съдействие от институциите, за да няма политизиране на акцията.

Стария и счупен барелеф е открит в ателието на скулптора Петьо Тодоров и ще бъде дарен на училището.

Официалното поставяне на барелефа на Васил Левски ще бъде на 20 май (четвъртък) 2021 г.в 14 часа в двора на НУ “Васил Левски” в кв. Аспарухово.

 

Коментари

Новини Варна