IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
16:25 | 26 април 2015
Обновен: 15:31 | 22 юли 2024

За седмица нови 40 души са с усложнения от остри простуди

Най-засегнати са децата до 4 г.

По материала работи: Ставри Таргов
За седмица нови 40 души са с усложнения от остри простуди

40 души са с усложнения след грип и остри простудни инфекции през седмицата, сочат данните от Регионалната здравна инспекция във Варна. Най-засегнатите са децата до 4 г. – 17 малчугани са с пневмонии и бронхити. На второ място са хората от 30 – 64 г. Случаите на грип са само два. Пациентите са настанени за лечение в Инфекциозната клиника.
144 души са потърсили личния си доктор заради остри простудни инфекции. Броят им е два пъти по-голям в сравнение с предходната седмица. Най-много в болнични са излизали децата от 5 до 14 години.  
През седмицата са регистрирани 55 чревни инфекции. Става дума за 4 салмонелози, 44 ентероколита, 2 колиентерита и 3 ротавирусни ентерита. Регистрирани са 2 вирусни хепатита.
Има и 1 случай на епидемичен паротит. Детето е с пълен имунизационен статус.
През седмицата няма засегнати от зарази, причинени от кърлежи. Хората, потърсили медицинска помощ след ухапване от паразитите, са 10. 9 от тях са от Варна, 1 е от селище в областта.
През имунизационния кабинет на инспекцията са преминали 66 души. Проведени са 52 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 29 души.
19 души са проверили безплатно и анонимно своя ХИВ-статус, сочат още данните от РЗИ – Варна.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна