IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
16:30 | 26 април 2015
Обновен: 15:31 | 22 юли 2024

Започва Седмицата за борба с рака на гърдата

Всяка втора жена на 50 г. не прави профилактика

По материала работи: Ставри Таргов
Мамографията е най-точният начин за диагностика.

Започва Седмицата за борба с рака на гърдата, съобщиха от РЗИ – Варна. Заболяването е втората по честота причина за смърт у нас. То поразява над 3000 българки годишно. Редовните профилактични прегледи и ранното откриване на заболяването могат да спасят човешки живот.
При 70% от жените не могат да се открият причини за възникване на рака на гърдата. Всяка представителка на слабия пол е изложена на риск, който нараства след 40-годишна възраст, както и при жените с фамилна обремененост. Застрашени са и майките, родили първото си дете след 30-годишна възраст. 77% от случаите възникват у жени над 50 години. В същото време 50% от жените на 50 г. не провеждат профилактични прегледи и изследвания на гърдата – мамографии, сочи статистиката. Ако ракът на млечната жлеза се вижда с мамограф, това означава, че болестта се е развивала от 6 до 8 години. Ако са засегнати лимфните възли, историята на болестта е над 10 години.
Ранното откриване на рака е единственият начин за предпазване. Диагностициран навреме, той е лечим напълно в 97% от случаите. В България само 14% от туморите се откриват навреме. За сравнение в Западна Европа и САЩ този процент е около 50%.

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна