IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:00 | 23 август 2021
Обновен: 04:17 | 4 май 2024

GP-тата са против домашните посещения на ковид пациенти

Нямат специализиран транспорт, има риск и за безопасността им

По материала работи: Ставри Таргов
GP-тата са против домашните посещения на ковид пациенти

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България категорично отхвърля предложената от Министерството на здравеопазването амбулаторна процедура, в която е разписано, че семейните лекари трябва да посещават в домовете им болните от ковид техни пациенти, а ако откажат, лекарите да бъдат санкционирани.

Това съобщи във Варна д-р Каролина Златева, член на Управителния съвет на сдружението и заместник-председател на варненската организация. Сред аргументите на медиците са някои логистични проблеми, както и обезпечаването на безопасността.

Ние можем да носим предпазни костюми, но ние нямаме специализиран транспорт, с който да се движим, а пациентите са във всички части на града - някои и в околните села, каза Златева.

Тя подчерта, че тази практика е не е добра от гледна точка на безопасността, тъй като лекарите няма да имат възможност да сменят защитното облекло и да се дезинфекцират.

Д-р Златева обясни, че предложението съдържа рискове за здравето както на лекарите, така и на техните пациенти.

Стана ясно, че от НСОЛ очакват отговор от Министерството на здравеопазването, предстоят разговори, включително и днес, съобщи Радио Варна.

Коментари

Новини Варна