IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:15 | 24 август 2021
Обновен: 22:27 | 19 април 2024

Виждали ли сте "Червените пейки" във Варна? Да спрем домашното насилие!

Подобна идея вече е реализирана в Австралия и Италия

По материала работи: Ставри Таргов
Виждали ли сте "Червените пейки" във Варна? Да спрем домашното насилие!

Червени пейки във Варна алармират за домашно насилие. Идеята е на двама доброволци - Габриел Данаилов и Антонина Атанасова. Целта на студентите е да повишат информираността за горещите телефонни линии при случаи на домашно насилие.

С подкрепата на община Варна младежите са боядисали 16 пейки в града в червен цвят, като са поставили табели, на които има телефони за помощ срещу домашно насилие. Чрез кампанията се стимулира участието на младите хора в доброволчеството и ангажираността в подкрепата на граждански инициативи.

„Една пейка може да привлече вниманието, защото домашното насилие е такава тема, която обикновено гледаме да избягаме, неудобна е за много хора. Червената пейка е просто един символ, който привлича вниманието и ако някой има нужда от помощ, той трябва да знае, че винаги има кой да му съдейства”, обясни Габриел.

„Аз не съм гениалният създател на идеята, защото тя вече е реализирана в Австралия и Италия. Решихме с Антонина, че трябва да направим нещо подобно и тук, за да покажем на гражданите на Варна, че това е проблем, който не е само на жертвата и трябва общността да го реши заедно”, споделя още Габриел.

„Негова лична заслуга е, зашото направи всичко възможно това да се случи. Разби всякакви бариери с общината, за да намери начин да се случат тези пейки. Червената пейка е един символ да привлече вниманието, ако някой има нужда да погледне, има кой да му помогне, има кой да му съдейства“, казва Атанасова. Инициативата е част от проект „Акция: Ти си промяната“, който е финансиран по програма „Европейски корпус за солидарност“.

„Действително в сегашната пандемична обстановка проблемът с домашното насилие е доста по-задълбочен. Интензивността и жестокостта на случаите за голямо съжаление нарастна. От миналата година до сега има около 400 случая, но това не е представителна статистика, а броят на хората, които са се обърнали към нас.

Факт е, че и двата кризисни центъра са на пълен капацитет и доста често се налага да пренасочваме тежко пострадали към други такива центрове в страната. Нека хората бъдат привлечени от различието на червената пейка, нека прочетат посланията и ако има нужда - да позвънят на телефоните ни”, призова Анна Николова, която е част от организаторите.

Пейките са разположени в различни локции из цели град - пред скулптурата на семейството до община Варна, в Морската градина, до шадраваните - източно от Пантеона, пред сцена „Раковина”, зона „Екзотика” и до Морското казино, до паметника на Ганди в градинката на „Севастопол“ и в градинката между Катедралата и спирката срещу пощата, до малките шадравани на художниците до Операта, в градинката при "Червения площад", на пешеходната алея, източно от МЦ – Medical Life до „Базар Левски“, между пазара и подлеза към Морската градина в ж.к. “Чайка”, в градинката около източния изход на църквата „Света Петка“, срещу бл. 114 до изхода на парк „Младост“, до кафето в парк "Възраждане" , в най-южната част срещу пощата до спортните съоръжения на парка на ж.к. „Владиславово”, и на детското игрище в ж.к. “Аспарухово”.

Червени пейки на различни места във Варна напомнят за проблемите с домашното насилие и, че България е на едно от първите места в Европа по насилие над жени, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна