IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
14:00 | 1 септември 2021
Обновен: 14:27 | 29 април 2024

Плаж #БезФасове - мисията възможна. Доброволци раздават подвижни пепелници

Мащабна информационна кампания ще има по Северното Черноморие на 5, 6 и 7 септември

По материала работи: Ставри Таргов
Плаж #БезФасове - мисията възможна. Доброволци раздават подвижни пепелници

Като част от акциите от Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма „Място България“ тeзи почивни дни ще се проведе поредна акция, целяща опазването на околната среда, и в частност намаляване на замърсяването от цигарени угарки.

Фасовете изпреварват найлоновите торбички и пластмасовите сламки като най-разпространеният замърсител. Всяка година в света се изхвърлят около 680 милиона килограма тютюневи отпадъци. Угарките от цигари са замърсител, който от „БГ Бъди активен“ и партньорските организации  от Варна и Северното Черноморие са взели на прицел в част от дейностите посветени на опазването на чистотата в града, намаляването и рециклирането на отпадъци. 

Освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят. ”Най-често изхвърленият предмет са угарките от цигари.

Тютюневите изделия съставляват 38% от всички отпадъци по пътищата и 30% в „преходните зони“ – местата, където пушачите преустановяват пушенето си, преди да продължат”, казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на кампанията.

- “Тези проценти на замърсяването с угарки от цигари се свързват със състоянието на средата и нейната инфраструктура.Това означава че броят контейнери за цигарени угарки би повлиял на замърсяването. Наличието на такива контейнери, независимо дали самостоятелни или като част от кошчета за боклук, корелира с по-ниските проценти на замърсяване с цигарени угарки.”

По време на дългия почивен уикенд - 4,5,6 септември, доброволци ще раздават пепелници по плажната ивица на Варна и Езерец. Доброволците ще проведат и мащабна информационна кампания, целяща повишаване на информираността за замърсяването и превенцията му.

“Въпросът е да се образоваме. Промяната започва от нас. Не може да обвиняваме другите за средата около нас, докато самите ние хвърляме било то фасове, бутилки,  люспи от семки, хартийки и други в природата. Хората трябва да се научат да мислят критично и към себе си”, споделя Зоя Георгиева от екипа на сдружението.

Коментари

Новини Варна