IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
08:45 | 5 септември 2021
Обновен: 14:50 | 25 април 2024

Във Варна преброителите са с 20% по-малко

Анкетирането започва на 7 септември и ще продължи до 3 октомври

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна преброителите са с 20% по-малко

Националното преброяване на населението и жилищния фонд започва на 7 септември и ще продължи до 3 октомври. Над 1700 са преброителите и контрольорите, които са ангажирани с процеса във Варненска област. Това съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна директорът на Териториално статистическо бюро „Североизток” Деян Славов и уточни, че във Варна преброителите са с 20 процента по-малко от необходимото, но не се очаква това да създаде проблеми.

Преброяването ще премине на два етапа. До 18 септември домакинствата ще могат да попълнят анкетна карта по интернет. Попълването на анкетата отнема между 10 и 20 минути, в зависимост от това дали става дума за едно лице или няколко души в домакинство.

При електронното преброяване се генерира код, който трябва да бъде предоставен на преброителя, когато той посети дома ви, каза Деян Славов и уточни: "При преброяването миналата година анкетна карта по интернет са попълнили 40 процента от хората. Очаква се сега това да направят поне 60 на сто от българите. Аз ги призовавам да се преброят електронно!".

Глобата за човек, който се е отказал да се преброи, е в размер на 160 лева, уточни още Деян Славов и напомни, че по време на Националното преброяване ще работи горещ телефон за информация: "Всеки ден от 8 до 21 часа можете да звъните на *2021", съобщава Радио Варна.

 

Коментари

Новини Варна