IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:45 | 7 ноември 2021
Обновен: 21:02 | 26 април 2024

Възстановиха разкопките на Варненския халколитен некропол

Екипът на археолога д-р Владимир Славчев проучи девет гроба

По материала работи: Ставри Таргов
Възстановиха разкопките на Варненския халколитен некропол

След повече от 30 години бяха възобновени археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Екипът на археолога д-р Владимир Славчев проучи девет гроба, датирани от края на 5-то и началото на 4-то хилядолетие преди Христа.

В разкритите гробове са намерени различни съдове и сечива, изработени от керамика и кремък.

"Керамични съдове, имаме медно шило с костена дръжка, каменна брадва, направена от зелен камък", коментира д-р Владимир Славчев, археолог.

Археолозите казват, че само едното от телата е намерено така, както е било погребано.

"Повечето от тях принадлежат на препогребани индивиди, тоест, още в древността гробовете са нарушени, костите са извадени и след това са погребани наново", заяви д-р Владимир Славчев.

Археолозите установяват, че при този ритуал най-отдолу е поставян черепът на починалия, а върху него останалите му кости.

"Не е е ясна причината за това препогребване, дали е иманярска намеса, дали разширяване на некропола и да кажем в централната част са предпочели да погребват по-видни представители на обществото", заяви д-р Владимир Славчев.

Учените правят всичко възможно, за да датират с абсолютна точност новите находки. Самият некропол съществува в продължение на два века в края на петото и началото на шестото хилядолетие преди Христа.

Все още не са ясни границите на халколитния некропол, но според археолозите е възможно той да се простира на площ от 13 декара, съобщава БНТ.

Коментари

Ххлкллллллл ( преди 2 години )
Да много блоко се появяват дори и там където не трябва да има блокове
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Фггххехтж ( преди 2 години )
Незнам за разкопкитеНо Варна стана презастроена от много търговски помещения много блоковеГрадът стана строителна площадкаОбщината и компетентните органи трябва да спрат да дават разрешителни за строежи Варна започна да връща много земи в града който трябва да останат общи на общината това са между блоковете в кварталитеКайсиева градина стана джунглаОбщина Варна да се осъзнае и да спре да дава разрешителни за строежиКмета е ***
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Новини Варна