IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
14:07 | 10 май 2015
Обновен: 17:26 | 24 април 2024

Кърлежи хапят по 8 души на ден

През май е пикът в популацията на паразитите

По материала работи: Ставри Таргов
Кърлежи хапят по 8 души на ден

44-ма души са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлежи през седмицата, сочат последните данни от Регионалната здравна инспекция във Варна. Това прави по 8 -9 пострадали на ден. 31 от ухапаните са от Варна, останалите са от селища в областта. През месец май е пикът на популацията на кърлежите заради топлото и влажно време и избуялите треви. Това налага всеки да взима предпазни мерки след пребиваване на открито. Необходим е внимателен оглед на тялото и своевременно изваждане на паразита.
През седмицата се е увеличил и броят на засегнатите от скарлатина и варицела в детските градини, сочат още данните от РЗИ - Варна. Регистриран е 1 случай на епидемичен паротит. Детето е било имунизирано срещу заушка.
Равнището на острите респираторни инфекции е намаляло. Има двама души с диагноза грип, които са настанени в Иннфекциозната болница. Пациентите с усложнения – бронхити и пневмонии, са 24.
През имунизационния кабинет на инспекцията са преминали 49 души. Проведени са 45 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 31 души.
23-ма души са проверили  безплатно и анонимно своя ХИВ-статус, сочат още данните от РЗИ – Варна.

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна