IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
08:45 | 11 май 2015
Обновен: 12:21 | 25 април 2024

Отбелязаха 140 години от рождението на арх. Дабко Дабков

Той е автор на едни от най-емблематичните сгради на Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Отбелязаха 140 години от рождението на арх. Дабко Дабков

С градска конференция Варненското историко-архитектурно дружество отбеляза 140 години от рождението на архитект Дабко Дабков. Неговото име е сред най-авторитетните за варненското градостроителство от първата половина на ХХ век.


6 доклада за живота и делото на архитект Дабко Дабков представиха членове на Варненското историко-архитектурно дружество. “Архитект Дабко Дабков е една изключителна личност, безспорен творец и талант”, каза Християн Облаков, който откри конференцията, посветена на архитекта. Дабков е завършил архитектура в Германия през 1899 година и 40 години от своя живот е посветил на проектирането на забележителни сгради във Варна, както и в други български градове.


„Емблематични за неговото творчество са сградите на Аквариума, на грандхотел “Мусала”, на грандхотел “Лондон”,на щаба на Военноморските сили и много други... Той е архитектът, който завършва строителството на варненския Драматичен театър в периода 1929 - 1932 година. Дабков ръководи и завършването на сградата на Търговското училище, днешния Икономически университет“, поясни Облаков.


Всички запазени сгради на архитект Дабко Дабков във Варна са със статут на недвижими културни ценности, каза още специалистът.


Десислава Димитрова

Коментари

Новини Варна