IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:31 | 14 май 2015
Обновен: 18:48 | 24 април 2024

Безплатни софтуерни програми предпазват децата в интернет

Проектът “Безопасен интернет” е онлайн базирана информационна кампания за опасностите в мрежата и възможностите за превенция

По материала работи: Златина Добрева
Безплатни софтуерни програми предпазват децата в интернет

Сдружение с нестопанска цел Beehive Co-working Space с подкрепата на Дирекция "Превенции" към oбщина Варна провежда инициатива за повишаване на родителската бдителност по отношение на престоя на децата в интернет.

Проектът “Безопасен интернет” е онлайн базирана информационна кампания за опасностите в мрежата и възможностите за превенция. В рамките на инициативата ще бъдат проведени безплатни интерактивни обучения на тема “Родителски контрол в интернет”, включващи  две лекции и десет видео урока. Те ще показват нагледно как бързо и лесно могат да се инсталират различни безплатни софтуерни програми, които позволяват на родителите да следят и да контролират достъпа на подрастващите до сайтове с неподходящо съдържание в интернет пространството.

Цел на инициативата е понижаването на риска от злоупотреба с личните данни, трафик на хора, интернет тормоз, намаляване на риска от следене и ограничаване на личната информация, която се споделя онлайн. Чрез повишаването на уменията за работа в интернет и информираността на родителите за опасностите, които виртуалната среда крие за техните деца, се очаква да бъдат преодолени голяма част от заплахите в мрежата.

На официалната страница на проекта “Безопасен интернет”: http://www.safeinternet.eu са публикувани информационни материали и списък с разнообразни софтуери за родителски контрол. Към тях са приложени и видео-лекции с инструкции за инсталиране и използване на безплатните програми.

 

Коментари

Новини Варна