IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:16 | 14 май 2015
Обновен: 18:25 | 24 април 2024

Спасяват с хеликоптер пациенти с инфаркт и инсулт (СНИМКИ)

В УМБАЛ „Света Марина“ е единствената в страната лицензирана болнична вертолетна площадка

По материала работи: Златина Добрева
Спасяват с хеликоптер пациенти с инфаркт и инсулт (СНИМКИ)

Хеликоптери „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ участваха в учение за аварийно-спасителни действия на територията на УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. С един от тях бе транспортиран пациент, „пострадал“ при инцидент. Университетската болница е единствената сред лечебните заведения в България, която разполага с хеликоптерна площадка, лицензирана от „Ръководство Въздушно движение“. С помощта на съоръжението могат да се приемат тежко пострадали от цяла Североизточна България и да им се оказва бърза и качествена спешна помощ.

Санитарната авиация е важна, особено за пациентите  от по-отдалечените райони. Бързият транспорт в рамките на 4 часа и половина от началото на мозъчния инсулт може да спаси човешкия живот и да предотврати инвалидността, каза доц. д-р Силва Андонова, ръководител на втора неврологична клиника. Тя припомни, че в момента България е на едно от първите места в ЕС по мозъчно-съдова болест, заболяемост и смъртност. Във Варна пък е най-големият в страната специализиран център за лечение на остър исхемичен инсулт. През м.г. например нашите пациенти, на които е направена тромболиза (вливане на специален разтвор срещу съсиреците) до 4 часа и половина след симптомите, са 5,1% от всички, докато за страната средният процент е 0,4%, каза още доц. Андонова.

Въздушният санитарен транспорт е много важен и за пациентите с инфаркт, тъй като тежкото състояние трябва да се лекува от 60-ата до 120-ата минута. Така животът на пациента ще бъде спасен, а шансовете за инвалидизация са много малки, каза доц. д-р Светослав Георгиев, ръководител на кардиологична клиника. Той добави, че повече от 50% от инвалидността в страната се дължи на сърдечно-съдови инциденти. По принцип тя зависи от времето, за което е пациентът е транспортиран до специализирана болница.

Специално при нас успяваме да намалим инвалидността при инфаркт с 25%, благодарение на интервентните методи в клиниката, посочи доц. Георгиев. Той разкри, че първите 30 минути от симптомите на инфаркта са изключително важни и в техните рамки загиват половината от пациентите. Останалите умират след 30-ата минута. Затова въздушният транспорт дава изключителни шансове на голяма част от нашите пациенти, каза още кардиологът.
Ставри Таргов
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна