IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
08:24 | 15 май 2015
Обновен: 17:42 | 24 април 2024

Поставят на обществен дебат падането на тайната за донорството

От началото на годината успешните трансплантации след донорски ситуации у нас са 24

По материала работи: Златина Добрева
Поставят на обществен  дебат падането на тайната за донорството

Въпросът дали трансплантираните трябва да познават близките на донора, дарили органите му, ще бъде поставен на обществено обсъждане. Това съобщи за в. „Черно море“ директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова. Във Варна тя взе участие в публична дискусия на тема "Частица от теб може да бъде за някого целия свят". Целта на срещата бе повишаване на познанието за същността на донорството и трансплантациите.

Като лекар зная, че хората с присадени органи искат да познават близките на донора, за да изразят своята благодарност, каза още д-р Симеонова. От друга страна, семействата биха искали да разберат в кого живее частица от техния починал близък. В момента това е невъзможно, тъй като законът го забранява – единственото съображение е да не се стига до опорочаване на нещо хубаво. Въпреки това, ако хората искат да са заедно и да си благодарят, може да се стигне до нормативна промяна, увери шефът на изпълнителната агенция.

Тя посочи, че от началото на годината успешните трансплантации след донорски ситуации у нас са 24, докато през цялата 2012 г. са били едва 8. За нас бройката не е важна, главното е, че се спасяват хора. Българите са достатъчно добри и съпричастни и вземат благородни решения в тежък за тях момент, стига да са информирани за донорството.

Към момента чакащите за трансплантация на бъбрек, сърце, черен дроб и други органи у нас са между 1100 и 1200. Според мен нуждаещите са повече, защото не всички са диагностицирани. Целта обаче не е повече донори – това не е морално, нито медицинско. Важното е, когато се случи нещастие с някого, да може да се спаси живота на други хора, обобщи д-р Симеонова.  
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна