IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
14:40 | 11 март 2022
Обновен: 01:45 | 16 април 2024

2 дни след получаване на карти за чужденци децата могат могат да тръгнат на училище във Варна

По-сложен е приемът в детските ясли и градини

По материала работи: Ставри Таргов
2 дни след получаване на карти за чужденци децата могат могат да тръгнат на училище във Варна

Децата от Украйна могат да бъдат записани в училище до два-три дни след получаване на Личен номер на чужденеца. Това каза началникът на Регионалното управление по образованието Ирена Радева по време на брифинг на Областния координационен щаб във връзка с бежанската вълна от Украйна.

По думите й процедурата за получаване на статут е достатъчно ускорена и с получаване на идентификационната карта всички ще имат достъп до образователната система, след като подадат заявления в РУО.

Радева обясни, че са малко тези, които са успели да вземат дипломи и удостоверения за образователната степен, затова в училищата децата ще преминават през комисия, която да оцени нивото на техните знания, за да бъдат приети в съответния клас.

По-сложен е приемът в детските ясли и градини, тъй като ваксинационния календар на двете страни се различава. Без задължителните ваксини децата не могат да посещават детските заведения, каза Радева, цитирана от радио Варна.

Снимка и видео радио Варна

Коментари

Новини Варна