IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:40 | 16 март 2022
Обновен: 18:00 | 1 май 2024

Обособяват паркоместа за украински коли в периферията и централната част на Варна

Зачестили са санкциите за безплатното ползване на синята зона

По материала работи: Ставри Таргов
Благомир Коцев

Видео Радио Варна

По 500 - 600 души на ден минават през Центъра за съдействие на украински бежанци във Варна. Това каза по време на брифинг областният управител на Варненска област Благомир Коцев, предаде радио Варна.

Успяваме да се справим, а вече имаме и помощ от държавата, подчерта Коцев. Представители на различни институции ще бъдат командировани в центъра при необходимост. Той припомни, че вече има представители на Държавната агенция за бежанците.

Засега дежурства дават 12 от служителите на Областна администрация, 10 души от Община Варна и 10 служители на МВР, които са включени в графика. Областния управител посочи, че е изпратил запитване до държавни институции с какво те могат да съдействат.

Има достатъчно места за настаняване, но някои от хората са насочвани към други области, за да бъдат облекчени хотелиерите тук, каза Коцев, като посочи, че това се прави и със съображението да може да бъде посрещнат по-голям наплив.

Обмисля се обособяване на паркоместа за украински коли в периферията и централната част на града, каза областният управител. Поводът за предложението са зачестилите случаи на санкционирани украинци, ползвали синята зона без да заплатят.

Подели сме тази инициатива да проведем разговори с общината и с Пристанище – Варна за определянето на специални паркинги, за да не се налага паркирането им в синя зона, обясни Коцев.

Понеже правилото, че украинците могат да паркират свободно, тъй като тяхната валута няма обменен курс при нас е било негласно, глобите на места вече са започнали, потвърди координаторът на бежанския център във Варна Николай Стефанов.

Да бъдат обособени изнесени пунктове за бързи тестове за COVID-19 в бежанския център във Варна обмислят оттам. Засега няма практика за тестване на пристигащите, поради липсата на лаборатория. Благомир Коцев каза, че лично той се е заел с организирането, но първо трябва да се намери финансиране и да се уточни, кой ще поема разходите за изследванията.

Трябва да бъде изнесен такъв пункт, обмисля се вариант това да бъде извършвано на границата, а за тези които не притежават сертификати да бъдат тествани, за да може за времето, в което пътува до крайната си точка, до момента, в който пристигне, да бъдат взети мерки, каза Николай Стефанов.

Коментари

Новини Варна