IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
16:40 | 4 април 2022
Обновен: 01:13 | 29 март 2024

74% от делата в Окръжен съд - Варна - завършени в 3-месечен срок

През миналата година продължи да се развива и алтернативният метод за решаване на спорове – медиацията

По материала работи: Ставри Таргов
74% от делата в Окръжен съд - Варна - завършени в 3-месечен срок

На общо събрание на съдиите и служителите при Окръжен съд  – Варна, беше отчетена дейността на институцията за изминалата година.

 В присъствието на представителя на ВСС от съдийската квота Атанаска Дишева, административни ръководители и гости от съдилищата и прокуратурата във Варна и Адвокатската колегия в града, председателят на съда Марин Маринов представи обобщените резултати от анализа на работата на Варненския окръжен съд през през 2021 година.

Посочени бяха характерните тенденции и изводи от дейността на институцията. Заместник-председателите на съда – Иваничка Славкова, Ирена Петкова и Мария Терзийска, изнесоха статистически данни за постъпленията, срочността на разглеждане на делата и качеството на съдебните актове в наказателно, гражданско и търговско отделения.

В Окръжен съд – Варна, през 2021 г. постъпилите за разглеждане дела са 5 450. Устойчив е показателят за приключване на делата в кратки срокове, като се запазва високият дял на свършените дела със съдебен акт по същество в 3-месечен срок -  74% от всички свършени дела.

През миналата година продължи да се развива и алтернативният метод за решаване на спорове – медиацията. В Центъра за медиация по дела, разглеждани от Окръжен съд – Варна, за 2021 г. са подадени 15 нови заявления и са продължили 4 от постъпилите през 2020 г. – 8 по граждански и 11 по търговски дела.

Размерът на материалния интерес от постигнатите споразумения възлиза на над 518 700 лева.

Коментари

Новини Варна