IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:20 | 25 април 2022
Обновен: 06:23 | 1 май 2024

Детската хирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна набира средства за модерен лазер

С него ще се лекуват по щадящ начин кожните тумори, които зачестяват при подрастващите

По материала работи: Ставри Таргов
Детската хирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна набира средства за модерен лазер

Д-р Румен Христов

В график 24/7 е и на Великден екипът на Детската хирургия в МБАЛ „Света Анна“-Варна. Там вече е възстановен плановият прием, имат излекувани и деца-бежанци от Украйна, а междувременно се надяват скоро да бъдат събрани 20-те хил.лв., с които да закупят необходимия им лазер за щадящо оперативно лечение.

Една част от средствата бяха събрани от благотворителен Коледен базар, а останалата постъпи като дарение от спомоществователи. Дарение на стойност 7 000 лева за закупуване на лазерната система направи Асоциацията на студентите по медицина – Варна, в навечерието на Рождество Христово.

Всеки, който желае да подпомогне каузата, може да го направи на касата на МБАЛ „Света Анна“ –Варна или по сметката на лечебното заведение, с основание: Дарение за покупка на лазерна система за Детска хирургия.

"Често при нас идват деца с кожни проблеми, а най-разпространеният сред тях са хемангиомите. Това са доброкачествено кожни тумори, които обаче могат да бъдат със злокачествена локализация - по клепачи, длани, половите органи.

Най-често тези доброкачествени тумори се развиват на възраст под една година и то бурно и екстензивно. Лечението е премахване чрез изрязване, затова искаме да опитаме с този по-щадящ метод". Това каза в предаването "Новият ден" на Радио Варна началникът на Детската хирургия в МБАЛ „Св.Анна”- Варна д-р Румен Христов.

Трима детски хирурзи в графика за месеца с всички дежурства и отговорности

От години никой не обръща внимание на кадровата обезпеченост в здравеопазването, която става все по по-голяма. В нашето отделение трима лекари си делим графика за месеца с всички дежурства и отговорности, сподели детският хирург. Студентите по "Медицина" и по "здравни грижи" идват при нас, много им харесва работата с деца и искат да се научат.

Като разберат за какво заплащане става въпрос желанието им минава автоматически, сподели още специалистът. А това са специалисти, които се създават с години. Една медицинска сестра, която работи при нас, където има интензивни грижи, не може да бъде взета от който и да е медицински кабинет.

Това са дълги години работа, защото нашите пациенти варират като години и като физическо развитие, имаме пациенти по 800 г и пациенти по 120 кг, подчерта д-р Румен Христов.

Коментари

Новини Варна