IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:36 | 19 май 2015
Обновен: 21:21 | 24 април 2024

Енергетици скочиха срещу пенсионната реформа

На 60 години не можем да се качваме по стълбовете, казват протестиращи

По материала работи: Юлиян Атанасов
Енергетици скочиха срещу пенсионната реформа


Енергетици от електроразпределителното дружество „Енерго про“  във Варна излязоха на протест срещу готвените промени в пенсионната реформа. Те настояват да не се отнемат придобивки, утвърдени от години.
„Реформата ще засегне всички енергетици, които работят втора категория труд и за които се предвижда увеличаване на пенсионата възраст. Възрастта ще бъде увеличена с 1, 2, 3 години в зависимост от това на кой окончателен вариант ще се спре правителството. Алармираме, че няма как хората да се качват по стълбовете на 60 години“, каза за „Черно море“ Илиян Павлов, председател на Националната федерация на енергетиците в „Енерго про“.
Той допълни, че пенсионната реформа така или иначе трябва да се състои и енергетиците имат ясното съзнание за това. „Нямаме нищо против да се увеличи пенсионната вноска, за да могат всички в България да получат адекватни пенсии. Конкретното ни искане е да се подхожда внимателно към категориите труд – първа и втора, тъй като това са специфични процеси“, коментира още Павлов.
Според него засегнати от промените ще бъдат поне 3500 души, които работят в трите електроразпределителни дружества. В други компании обаче също има енергетици.
Протестна декларация пред 20-ината протестиращи прочете Георги Георгиев, председател на Съюза на енергетиците в България. Документът ще бъде изпратен до централите на дружествата, за да бъде внесен на тристранния съвет идната седмица.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна