IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
09:00 | 12 юли 2022
Обновен: 19:15 | 17 април 2024

Откриват нов център за подкрепа на бежанци от Украйна във Варна

Той се намира до сградата на БЧК

По материала работи: Ставри Таргов
Откриват нов център за подкрепа на бежанци от Украйна във Варна

На 13 юли 2022 г., сряда, от 10:30 ч. УНИЦЕФ и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) ще открият нов център за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка“ („Blue Dot“) във Варна.

Центровете са безопасни пространства за закрила и основни услуги за семейства, бягащи от войната в Украйна. В тях експерти и социални работници предоставят информация, психологическа подкрепа и правни съвети.

На откриването във Варна ще присъстват представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, националният посланик на УНИЦЕФ – актрисата Елена Петрова, и представителят на ВКБООН в България Нарасимха Рао Нилагири Лакшми. Очаква се да присъстват също областният управител Благомир Коцев и представители на Областната администрация.

С подкрепата на партньори УНИЦЕФ и ВКБООН разкриха 30 „Сини точки“ (“Blue Dots”) в 6 страни, които приемат бежанци от Украйна и предоставят подкрепа и услуги. В България вече работят 5 такива центъра – два в София и по един в Бургас, Русе и Добрич (с посещения на експертите и на ГКПП Дуранкулак). Варна е сред регионите в страната с най-много настанени бежанци от Украйна и там ще заработи шестият център за подкрепа.

В България УНИЦЕФ и ВКБООН работят в партньорство с Българския Червен кръст (БЧК), Българския хелзинкски комитет (БХК), Съвета на жените бежанки в България (СЖББ) и представители на общността на бежанците.

Психолози, социални работници и юристи работят на терен и предоставят на бежанците от Украйна психологическа подкрепа; информация, съвети и съдействие за достъп до услуги (медицинска грижа, образование, социални помощи, настаняване и др.); правна помощ и консултации.

Експертите от центровете за подкрепа на бежанци също така идентифицират непридружени деца и ги насочват към системата за закрила и услуги за деца в риск.

Центърът „Синя точка“ във Варна се намира на ул. „Братя Шкорпил” №3 до сградата на БЧК.

Коментари

НАЙ ВЕРОЯТНО ( преди 1 година )
ЗА ДА МОГАТ БЛАГОМИРЧО И ПП ПАК ДА КРДАТ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна