IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:43 | 25 май 2015
Обновен: 15:25 | 22 юли 2024

2600 са местата за гимназисти във Варна

54 са профилираните паралелки в училищата, а 46 са в професионалните гимназии

По материала работи: Юлиян Атанасов
2600 са местата за гимназисти във Варна

Общо 2600 са местата за гимназисти във Варненска област. 54 са профилираните паралелки в училищата, а 46 са в професионалните гимназии. Всяка от тях ще приеме по 26 ученици.
Практиката е всяка година да се утвърждават толкова места, колкото са заети през миналата. Няма как приемът да е по-голям от броя на кандидатстващите, за да има някаква конкуренция и стимул за по-добро представяне на външното оценяване, каза за вестник „Черно море“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието в града ни Венцеслава Генова.
Поне тройка на външното оценяване по двата предмета -  български език и литература и математика – трябва да имат седмокласниците, за да кандидатстват в гимназия.
Стана ясно, че 3630 са учениците, които се явиха на първия изпит във Варненска област, 3615 – на втория. Колко ще са тези, които ще придобият право да кандидатстват за гимназия, ще стане ясно на 3 юни, когато излизат окончателните резултати.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна