IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
08:45 | 22 октомври 2022
Обновен: 07:44 | 25 април 2024

Излекуваха успешно морски орел и го пуснаха обратно в природата

Птицата бе намерена в безпомощно състояние в района на с. Крапец

По материала работи: Ставри Таргов
Излекуваха успешно морски орел и го пуснаха обратно в природата

Експерти от РИОСВ - Варна, и представители на Общинско предприятие „Център за защита на природата и животните“ – Добрич, пуснаха на свобода в природата екземпляр от вида Морски орел (Haliaeetus albicilla).

Птицата е намерена в безпомощно състояние в района на с. Крапец, община Шабла на 17 септември. Екземплярът е настанен в центъра за защита на природата и животните, като за него са полагани грижи и е проведено лечение.

След възстановяването на морския орел е извършено маркиране със сателитен предавател и птицата е върната в района, в който е намерена, близо до гнездовото й местообитание. Птицата се е адаптирала успешно в околната среда, съобщават от Екоинспекцията във Варна.

Морският орел (Haliaeetus albicilla) е включен в Червената книга на България, бил е често срещан по поречието на р. Дунав и Черноморското крайбрежие.

Видът е защитен и от Закона за биологичното разнообразие. Към настоящия момент на територията на областите Варна и Добрич се наблюдават само няколко гнездящи двойки.

Коментари

Новини Варна