IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:20 | 14 ноември 2022
Обновен: 22:17 | 12 май 2024

Коледен базар ще има в градинката зад пазара за цветя на „Чаталджа”

Специално място ще заема благотворителният щанд на каузата "Купи мече - стопли дете".

По материала работи: Ставри Таргов
Коледен базар ще има в градинката зад пазара за цветя на „Чаталджа”

Варна ще има нов коледен базар, който ще отвори врати в градинката зад пазара за цветя на „Чаталджа”. 14 къщички ще се сгушат между дърветата в градинката от 24 ноември до 8 януари.

Традиционни ястия, десерти и напитки по стари баварски и български рецепти, музикална програма и коледни филми са част от акцентите в програмата на Коледна градинка „Чаталджа”.

Повече за идеята разказа пред микрофона на Радио Варна Даниел Стефанов – организатор на събитието:

В целия парк ще бъде разстлана 7-сантимертова настилка от борова кора, която да служи за изолация, а и да допринася за уюта и усещането за зима. 50 на 50 ще бъдат кулинарните щандове и творческите ателиета на местни занаятчии.

Сред акцентите в кулинарията ще са греяно вино по изпитана стара алпийска рецепта, супа в хляб, традиционните австрийски палачинки Кайзершмарн и специалитетът от региона на ЕлзасФламкухен. Редом до чуждестранните деликатеси на базара ще се предлагат и нашенските кебапчета и кюфтета, печена тиква, млечни деликатеси, коледни сладки, еклери и торти.

Освен коледни храни и напитки на базара ще могат да се открият и занаятчийски изделия като плетива, сувенири и ръчно изработени бижута. Сред авторските работилнички ще е и тази на единствената останала у нас работилница за стъклени играчки за елха от Добрич. Организаторите обещават богата музикална програма за малки и големи, както и прожекции на коледни филми.

Специално място на базара ще заема благотворителният щанд на каузата "Купи мече - стопли дете". Там ще можете да изберете прекрасен подарък плюшено мече, с което да зарадвате любим човек за празниците и едновременно с това да подпомогнете центрове за настаняване от семеен тип към комплекс за социални услуги за деца и младежи - Варна.

100% от печалбата на всички продадени мечета по време на коледния базар ще бъдат дарени на тях, обясни Даниел Стефанов. Социалната кауза се провежда в сътрудничество с Дирекция “Социални дейности” към Община Варна.

 

Коментари

Новини Варна