IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:20 | 19 ноември 2022
Обновен: 04:52 | 7 май 2024

Стартира кампания за набиране на средства за ремонт на храм Св. Архангел Михаил в с.Близнаци

Състоянието на сградата е влошено критично и вече не е безопасно да бъде посещавана

По материала работи: Ставри Таргов
Стартира кампания за набиране на средства за ремонт на храм Св. Архангел Михаил в с.Близнаци

Храм Св. Архангел Михаил във варнеското село Близнаци тази година навършва 120 години от своето освещаване. Повече от век жителите на селото са посещавали богослуженията в своята църква, но в последните години по ред причини, на първо място финансови, е било невъзможно да се отстранят щетите от разрушителните действия на природните стихии.

Състоянието на храмовата сграда е влошено критично и вече не е безопасно да бъде посещавана. По тази причина храмът е затворен и богослуженията в него са временно прекратени до отстраняването на проблемите по църковната сграда.

Тази седмица църквата в село Близнаци беше посетена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан заедно с архитект и други специалисти от Варненска митрополия. Очаква се следващите дни да бъде извършено конструктивно обследване, за да се даде точна оценка за устойчивостта на конструкцията и мерки за укрепване и отстраняване на проблемите, довели до актуалното ѝ състояние.

Предвижда се и ремонт на покрива, за да се прекратят възникналите от разрушения в поктритието течове, които допълнително влошават състоянието на сградата. За укрепителните и възстановителни  дейности и възвръщането на първоначалното благолепие на храма са необходими средства, които са непосилни за църковното настоятелство и енориашите в село Близнаци.

По тази причина с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан  предстоятелят и църковното настоятелство стартират кампания за набиране на средства за укрепване, консервация и реставрация на храм Св. Архангел Михаил.

Всяка помощ е от полза, за да може по-скоро да бъде възстановен храмът и възобновени богослуженията в него, за радост на всички и слава Божия.

Дарителска сметка:

Уникредит Булбанк

IBAN: BG56UNCR70001525120362

Титуляр: Храм Свети Архангел Михаил

Коментари

Новини Варна