IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:50 | 12 декември 2022
Обновен: 14:01 | 8 май 2024

Спорове белязаха общественото обсъждане на проекта за разширението на Делфинариума във Варна

Природозащитните организации се обявиха против идеята

По материала работи: Ставри Таргов
Спорове белязаха общественото обсъждане на проекта за разширението на Делфинариума във Варна

Спорове и сблъсъци на гледни точки предизвика провелото се днес общественото обсъждане на проекта за разширението на Делфинариума във Варна, съобщава радио Варна. Проектът предвижда изграждането на по-голямо съоръжение с външен басейн, закрита част, както и рехабилитационен център за пострадали делфини.

От ръководството на комплекса отбелязаха, че разширяването е необходимо за подобряване на живота на обитателите му. Делфините ще живеят в новото по-голямо съоръжение, което ще бъде изградено в непосредствена близост до сега съществуващата сграда на делфинариума. Но и тя ще продължи да функционира.

"В старата сграда ще разширим местообитанието на морските лъвове, а освен това ще бъде използвана и за други атракции като аквариум и образователни забавления за деца", каза за Радио Варна управителят на атракциона Ивелин Симеонов.

Той беше категоричен, че новото съоръжение няма да навреди на околната среда в Морската градина.

Не на същото мнение обаче беше екоактивистът Милена Пехливанова.

"Тук показвате красиви снимки на делфините, но защо не показвате снимки на красивата поляна в Морската градина, която ще се унищожи. Моят протест е срещу местоположението на това съоръжение", поясни Пехливанова.

Тя допълни, че подобно съоръжение не бива да бъде изградено в обществен парк, защото по думите й това ще създаде опасност за преминаващите от там граждани заради влизащите автомобили.

От ръководството на Делфинариума отговориха, че в проекта не се предвижда изграждането на паркинг. Маркетинг-мениджърът на атракциона Ива Гацева отговори, че съоръжението не е в централната част на Морската градина, и че е заобиколено от частни имоти, заради които има автомобили в района.

Спорът завърши с предложение Делфинариумът да бъде преместен в друга част на града. От ръководството отговориха, че това няма как да стане, тъй като под сградата е изградена цялата инфраструктура на съоръжението.

Имаше и въпрос дали терапиите с делфини за деца с различни увреждания ще бъдат платени и ще бъдат ли осигурени безплатни посещения за ученици.

"В годините допускаме постоянно безплатни посещения за хора с увреждания и хора в неравностойно положение. При делфинотерапията обаче нещата са малко по-сложни и няма как да е безплатно, тъй като в случая се ангажира екип от специалисти", беше отговорът на Ивелин Симеонов.

Чуха се и мнения, че проектът е противоречив, че парцелът е продаден по непрозрачен начин и че се нарушава забраната за строителство в Морската градина. От ръководството на Делфинариума определиха тези твърдения за неверни.

Природозащитни организации пък не са съгласни с разширението на Делфинариума, който по думите им е като затвор за животните.

Коментари

Новини Варна