IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
15:20 | 26 януари 2023
Обновен: 18:58 | 28 март 2024

Модернизираха операционната в детската хирургия в Окръжна болница във Варна

Годишно през отделението преминават средно около 1 000 подрастващи, повече от 600 от тях – с хирургични интервенции

По материала работи: Ставри Таргов
Модернизираха операционната в детската хирургия в Окръжна болница във Варна

Приключи ремонтът на операционната зала в отделението по детска хирургия на МБАЛ „Света Анна – Варна“. Средствата за реализацията му бяха осигурени от Община Варна, както и с участието на дарители.

През 2022 г Общински съвет – Варна, отчитайки спецификата на отделението и факта, че то поема тежки и планови хирургични случаи на деца от 0 до 18 г. от цяла Източна България, гласува целеви средства да ремонта на операционната зала на отделението в размер на 60 000 лв.

Годишно през отделението преминават средно около 1000 деца, повече от 600 от тях – с оперативни интервенции. Единствените отделения с подобен профил са в София и Пловдив.

Стационарната част на отделението по детска хирургия в МБАЛ „Света Анна – Варна“ започна през 2018 г, когато бяха ремонтирани стаите – болнични и служебни, и общите части.

Водено неотлъчно от желанието да модернизира спешната болница на българския Североизток, ръководството, начело с изпълнителния директор д-р Красимир Петров, с подкрепата на Община Варна и на държавата, успя в последните по-малко от 6 години да ремонтира, реновира и модернизира всички клиники и отделения в МБАЛ „Света Анна – Варна“ – от фасадите до санитарните помещения, разчисти територията на комплекса от стари и опасни сгради и успя да стартира преобразяването на парковата зона.

Година преди 145-ия рожден ден на МБАЛ „Света Анна“, който е догодина – през 2024 г, ръководството на лечебното заведение започна събирането на историята на лечебното заведение.

Данните и фактите, които ще бъдат установявани със съдействието на  историци, ще се превърнат във фундамент на експозицицията в бъдещия Музей на МБАЛ „Света Анна – Варна“, за който има готов идеен проект и предстои осигуряването на средства за създаването му.

Коментари

Новини Варна