IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
12:00 | 30 януари 2023
Обновен: 04:24 | 5 май 2024

52-годишна варненка роди първото си дете с донорска яйцеклетка

Тя е една от жените, получили подкрепа от общината по програма “Инвитро”

По материала работи: Ставри Таргов
52-годишна варненка роди първото си дете с донорска яйцеклетка

Семейна жена от Варна на 52 години стана майка за първи път, като бременността бе с донорска яйцеклетка.

Тя е една от жените, получили подкрепа от общината по програма “Инвитро”. Нейният син е сред 30-те бебета, проплакали миналата година по програмата.

Процедурата е извършена във варненския център за асистирана репродукция на АГ болницата от д-р Кателия Александров, като частично финансирането за нея е от община Варна.

Преди това пациентката има два неуспешни опита. Третият е сполучлив чрез замразен ембриотрансфер.

Донорите са 2-3 пъти по-малко от нуждаещите се, каза за “24 часа” Валентина Иванова, която е координатор за Североизточна България на фондация “Искам бебе”.

Условията при жените са да бъдат здрави, на възраст до 32-33 години и да имат вече едно родено дете.

“Точно ти можеш да помогнеш!” е мотото на информационната кампания за даряване на яйцеклетки. Тя стартира преди дни и се осъществява съвместно от община Варна, фондация “Искам бебе” и проф. Емил Ковачев от общинската АГ болница “Проф. д-р Д. Стаматов”.

“Успеваемостта с донорски генетичен материал е по-голяма, когато донорите са българи и има възможност за свеж трансфер, а не с дълбоко замразен материал”, уточни Валентина Иванова. Цифрите се движат между 60-70% в първия случай и 10-15% - във втория.

Община Варна е сред внедрилите програмата за финансово подпомагане за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми.

Смята се, че всяка шеста двойка у нас, или около 15% от двойките, има трудности в зачеването. Проблемите може да са както у жената, така и в мъжа, а понякога и при двамата партньори. Често стерилитетът е с неизяснен произход.

Кандидатите трябва да отговарят на следните критерии:

- двойките във фактическо съжителство и семействата следва да са български граждани и поне единият от кандидатите да притежава постоянен адрес на територията на община Варна през последните 2 години;

- да нямат задължения към общинската администрация и данъчни задължения към държавата;

- да са с непрекъснати здравноосигурителни права;

- да не са поставени под запрещение или да са криминално проявени лица, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер независимо от последвала реабилитация;

- да са семейства или двойки, живеещи на семейни начала, като няма задължително условие да имат граждански брак.

31 бебета са родени с финансовата подкрепа от “Инвитро” програмата за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, съобщиха от дирекция “Здравеопазване” в морската столица. От старта през 2015 г. родените деца са 154, от които 89 момчета и 65 момичета.

Още 34 двойки ще бъдат финансово подпомогнати, като 8 от тях ще получат по 3500 лв. за процедури с донорска яйцеклетка, а останалите - по 2000 лв. за медицински изследвания, уточниха от пресцентъра на общината пред “24 часа”.

Коментари

Новини Варна