IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
17:00 | 3 февруари 2023
Обновен: 06:07 | 23 март 2024

1 750 варненци са заболели от рак през м.г.

При мъжете водещи са карциномите на кожата и простатата, при жените - на млечната жлеза и на кожата

По материала работи: Ставри Таргов
1 750 варненци са заболели от рак през м.г.

Проф. д-р Георги Кобаков

Колкото и да се усъвършенстват методите за лечение на онкологичните заболявания, ключът към тяхното намаляване се крие в превенцията и профилактиката.

Това е категоричното мнение на управителя на „Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕОООД проф. д-р Георги Кобаков. Поводът е Световният ден за борба с рака - 4 февруари.

Лечебното заведение е едно от малкото в страната, които могат да се похвалят със собствена профилактична програма с продължителност вече повече от 10 години, която е напълно безплатна за пациентите. В последните три от тях има външно финансиране в конкретни направления от община Варна. През миналата година за профилактични прегледи са преминали 535 души.

По данни на СБАЛОЗ – Варна, новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания за Варна през 2022 г. са 1750, а за Добрич – 442. От регистрираните за Варна мъже със злокачествени новообразувания на кожата са 210, на простата – 126 и на дебелото черво – 85, а при жените – с карцином на млечна жлеза са 240, със злокачествени новообразувания на кожата - 158 а на дебело черво – 80.

Привидното намаляване на новорегистрираните случаи се дължи до голяма степен на неглижирането на някои състояния по време и след пандемията от COVID-19. Специалистите на болницата са категорични, че провеждането на редовни профилактични прегледи може да спаси много пациенти от усложнения и продължително лечение.

През 2022 г. в отделението по хирургия на СБАЛОЗ са извършени 1576 операции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1363-ма души, а извършените химиотерапевтични процедури са 12 464.

През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, на които са проведени 7 848 лъчелечебни процедури. В отделението по гастроентерология са лекувани 1607 болни. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдение са преминали 30 876 пациенти с онкологична диагноза, които вече са преминали лечение.

Коментари

Новини Варна