IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:20 | 19 февруари 2023
Обновен: 03:27 | 8 май 2024

Варна почете паметта на Апостола на свободата

В шествието, което събра три лъча от различни райони в града, участваха хиляди жители на морската столица

По материала работи: Ставри Таргов
Варна почете паметта на Апостола на свободата

Повече от три часа продължи поклонението пред паметника на Васил Левски в Алеята на Възраждането в Морската градина във Варна, съобщи радио Варна.

В 9 часа бяха поднесеци венци и цветя пред барелефа на Апостола в кв. „Левски“, на ъгъла на булевардите "Осми Приморски полк" и "Васил Левски". С кратък рецитал участниците в Детско вокално студио при Народно читалище „Васил Левски” и ученици от Основно училище „Черноризец Храбър” припомниха делото на Апостола.

В шествието, което събра три лъча от различни райони в града, участваха хиляди варненци, повечето с децата си, с крайна точка паметникът на Апостола на Алеята на Възраждането.

В 11 часа пред паметника на Васил Левски в Морската градина беше отслужена заупокойна молитва.

Венци и цветя бяха поднесени от Областният управител Марио Смърков, кмета на Община Варна Иван Портних, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, Общинският съвет, кметовете на райони, представители на държавни, общински и неправителствени структури и организации, военно-патриотични съюзи, учебни заведения и читалища, граждани и гости на града.

Най-старата пощенска марка с изображение на Васил Левски е изложена в Музея на Възраждането във Варна. Марката е издадена през 1929 година и е част от експозиция, посветена на 150-годишнината от обесването на Апостола на Свободата.

Документалната изложба „Гледай народната работа повече от всичко друго”, може да бъде видяна в Стъкления куб на Радио Варна. Цитатът е част от писмо, което Левски пише до приятеля си и съратник в борбата за освобождение Христо Иванов-Големия. Изложбата представя писма между Иван Драсов и Данаил Попов.

В интерактивната изложба със сканиране на QR код посетителите могат да чуят съдържанието на писмата.

Коментари

Новини Варна