IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
13:20 | 19 март 2023
Обновен: 23:12 | 18 април 2024

Полицейски тест за дрога изкара 73-годишен варненец наркоман

Мъжът, който е професионален шофьор, не пиел дори и лекарства

По материала работи: Ставри Таргов
Полицейски тест за дрога изкара 73-годишен варненец наркоман

73-годишният Петър Карахристов е бил шофьор на самосвал. Кадър bTV

Тест за наркотици отчете амфетамин у 73-годишен мъж. Платената кръвна проба е отрицателна, но Петър Карахристов е без книжка от октомври миналата година. Пробата, направена в полицията, обаче се забавя с пет месеца.

„Изкараха ме с дрога, амфетамини. Просто останах учуден. Аз не ползвам такива неща, дори не знам какво представляват. Амфетамини, какво е що е“, разказа възрастният мъж.

“Той и на 73 години, ако употреби амфетамини, те бидейки стимуланти, твърде вероятно е дори да получи инфаркт”, коментира казуса адвокат Силвия Петкова.

“Те направо ми скъсяват живота така. Пет месеца само мъки, тормоз. Всичко се промени, свикнал си толкова години да си вадиш хляба с това и накрая те осакатяват”, добави Петър Карахристов пред bTV.

Петър Карахристов е от Варна и е на 73 години. През октомври миналата година на кръстовище в Търговище блъска непълнолетно момче, което пресича на пешеходна пътека с тротинетка. Детето е без сериозни наранявания.

“Пътувам през Търговище минавам и пред пешеходна пътека, нямаше никой, полека си карам и внезапно една тротинетка, едно дете премина отпред. Не го видях, набих спирачки, но бутнах детето.

Ударих го, но нищо му нямаше. Крачето го болеше едното, да е живо и здраво детенцето. Свидетели имаше двама човека, които видяха. Детето вика: "Аз съм виновен". И хората и те видяха, че то е виновно, обаче аз го удрям.

На 60 метра има полегнал полицай, то не можеш да караш бързо, с 40 км в час да съм карал най-много. Това ме спасява, че полека го чукнах детенцето. Ако бях с голяма скорост, щеше да стане по тежка работата”, разказа той.

На мястото на инцидента пристига полиция, която съставя акт на дядото и на момчето. Двамата са отведени в РУ-Търговище, където им е направен тест за алкохол и наркотици с Drug Check 5000. Пробата се взима от слюнка, а тестът реагира на седем вида нарковещества – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин, бензиодиазепини и метадон.

При дядото тестът отчита положителен резултат и реагира на амфетамин.

“На мен ми дадоха една близалка, като посинее вкараха я в апарата и казаха отчита. Какво отчита, викам аз не знам какво е това. Изкараха ме наркоман, че взимам амфетамин. Дори не знам какво е”, разказа Петър Карахристов.

“Амфетаминът реагира на лекарствата, съдържащи псевдоефедрин и соли на псевдоефедрина. Причината да реагират полевите тестове на псевдоефедрина е, защото това е прекурсор на амфетамина. Има лекарства с псевдоефедринов хидрохлорид, които се предлагат без рецепта. Повечето лекарства, които съдържат псевдоефедрин се предлагат с обикновена рецепта.

Голяма част от тези лекарства са противоалергични лекарствени средства за обикновена сенна хрема”, обясни адвокат Силвия Петкова.

73-годишният мъж обясни, че не пие лекарства.

“Като тръгнах от село, хапнах вкъщи и изпих една чаша дюля. Цигари си пуша и аз не знам какво стана”, каза Карахристов.

Часове след инцидента възрастният мъж дава платена проба за кръв и урина във ВМА - Варна, която се оказва отрицателна.

Пробата от теста, направен в РУ-Търговище, на дядото също е изпратена във ВМА-Варна. Резултатът от анализа обаче вече пети месец не е готов.

“Когато хората отидат и си платят при тях въпросът е дали има наличие на наркотични вещества, или не. Когато е образувано едно досъдебно производство има способи за доказване”, каза старши комисар Стойно Цветков.

“Тази частна проба по принцип много, много трудно би могла да се ползва в потенциален процес. Тя не е взета по надлежния ред, не може да се ползва като доказателство.

В тези случаи, когато имаме частна проба ние все пак ги даваме на съдилищата, за да покажем, че се касае за човек, който не е употребил наркотични вещества.

Ако се увеличи щатът на ВМА и технически се обезпечи тази дейност няма да има нужда от такива частни независими тестове, по простата причина, че ще могат да се обработват пробите своевременно, едновременно с това ще могат да се оспорват като незаконосъобразни задържанията”, каза адвокат Силвия Петкова.

В началото на месеца дядото получава писмо от МВР-Търговище. Уведомяват го, че лабораторията е претоварена и биологичните изследвание се изготвят с приблизително 14 месеца закъснение, считано от датата на назначаване.

“Факт е, че пробите се забавят, в тази връзка са предприети мерки в краткосрочен и средносрочен план. Създадена е междуработна ведомствена група с представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи за промяна и постигане на по-ясно прилагане на нормите и по-голяма ефикасност на наредба 1 от 2017 г. за установяване на алкохол и наркотични вещества”, заяви старши комисар Стойчо Цветков.
 

От ВМА обясниха защо пробите се забавят толкова:

Кръвните проби, взети при тестове за наркотици на пътя, Ви информираме, че постъпващите проби за експертно изследване на наркотични вещества в проби на водачи на МПС многократно надхвърлят капацитета на специализираните лаборатории на Военномедицинска академия в София и Варна.

Допълнителен принос в забавянето на изследванията е присъственото призоваване на експертите по съдебни дела, което налага непрекъснатото им пътуване из страната, тъй като повечето съдилища у нас отказват да изслушват експертите чрез конферентна връзка или разпит по делегация.

“Алкохол, ако е за два дни ще те оправят, а тази дрога какво я бавят, просто чудно ми стана. Толкова време са чакали за една проба. Ще се чуди човек кой път да хваща прекия ли, заобиколния ли. Изследвайте 5-10 дни, да се знае има ли, няма ли, ще ме опандизвате ли, какво е, що е, да се знае просто”, обясни Петър Карахристов.

Мъжът е бил шофьор на 20-тонен самосвал.

“Карах, работя съвестно, а сега нищо не мога. И колата да си карам не мога нищо, до магазин голям да отида, просто съм с вързани ръце", добави Петър Карахристов.

“По отношение на възрастния човек мога само да кажа, че вече резултатът е ясен, но предвид факта и разпоредбата нямам надлежно разрешение от наблюдаващия прокурор, за да мога да го коментирам”, каза старши комисар Стойно Цветков, цитиран от 24 часа.

Коментари

Пешо ( преди 1 година )
Уважавам полицейската професия, обаче е ясна работата Началниците са за интимни ласки. Казват искаме Еди колко си хванати тая вечер и глей кво става. Обявяват си данните после че са заловили нз си колко дрогирани (доволна цифра) в края на годината 45% от напрАвените полеви тестове неверни. Обрекли са 45% да страдат, а част от тях да не могат да си изкарват хляба.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 6
Новини Варна