IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
09:20 | 27 март 2023
Обновен: 06:05 | 22 юли 2024

Пролетен форум „Световно образование“ ще се проведе във Варна на 28 март

Входът е свободен, препоръчва се предварителна регистрация

По материала работи: Ставри Таргов
Пролетен форум „Световно образование“ ще се проведе във Варна на 28 март

Пролетното издание на форума Световно образование т.г. ще се проведе във Варна на 28. март, хотел „Галерия Графит“ от 10.00 до 17.00 ч. Входът е свободен, препоръчва се предварителна регистрация.

Със собствен щанд във Варна ще присъства американският университет Northwest Missouri State University. Създаден преди близо 120 г. университетът предлага богата палитра от бакалавърски, магистърски и международни програми в няколко области на обучение. Стипендиите за следване в САЩ започват от $1000 и могат да достигнат до $30 000.

Посетителите на изложението във Варна могат осъществят лична среща и с представители на едно от най-престижните пансионни средни училища във Великобритания -  Bromsgrove School.

Със свой щанд във Варна участва и   EU Business School Barcelona – известен бизнес университет с кампуси в цял свят. Програмите му включват спортен мениджмънт, дигитален бизнес и дизайн, международни отношения, бизнес администрация, комуникации и PR, финанси.

На форума във Варна ще присъства и DAAD - най-голямата немска организация за финансиране на международен обмен на студенти и учени, която ще предоставя информация за обучението в програми на немски език, университети и класации на учебни заведения, настаняване и други полезни и практични съвети за академичния и културен живот в Германия.

Престижно международно образование в България предлага  CITY College, University of York Europe Campus – също с лично присъствие във Варна. Образователната институция осигурява бакалавърска или магистърска диплома от един от най-силните университети във Великобритания. Обучението в България се провежда от единствения факултет на University of York в чужбина (CITY College, Гърция) и Нов български университет в ролята му на партнираща институция.

По време на събитието във Варна консултантите от „Интеграл“ – организатори на изложението, ще дават съвети и информация за всички възможни дестинации за висше образование в чужбина.

Нидерландия продължава да бъде №1 в интереса на българските кандидат-студенти (59%). Тя привлича кандидати със своите 5 университета в топ 100 в света със специалностите икономика и международен бизнес; с компютърни науки и инженерство в техническите университети в Айндховен и Делфт, както и многообразието от специалности в областта софтуерно инженерство, което може да се комбинира с бизнес, с изкуствен интелект, с киберсигурност и с гейм дизайн. Политика и международни отношения е също сред търсените области на обучение, в които традиционно силни са университети като Маастрихт, Лайден, Хага, Грьонинген.

На второ място по интерес е Германия (46%). Най-търсените университети там са Техническият университет в Мюнхен (TU Munchen), Университетът по приложни науки в Райн-Ваал (Rhein-Waal University of Applied Sciences), Институтът по технологии в Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology), Университетът в Манхайм (Mannheim University), Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан (Ludwig Maximilian University of Munich). Сътветно предпочитаните специалности в  Германия са икономика и бизнес, информатика, електроника и електроинженeрство и медицина.

На трето място след Нидерландия и Германия е Австрия (42%). Интересът на кандидатите е насочен предимно към университети в по-големите градове – Виена и Грац. Преобладаващите специалности са бизнес и икономика, управление на туризма и хотелиерство във Webster University, Икономическия университет и Университетът Модул във Виена, както и компютърни науки и инженерство в Техническия университет в Грац.

Великобритания отново е на четвърто място, но за първи път след Брекзит кандидатурите от България бележат ръст от 7%. Водещи сред желанията на кандидатите са университетите в Лондон, сред които King’s College London, University College London (UCL), University of Westminster, University of Greenwich, Royal Holloway, University of London. И тази година, след успешно преминати интервюта и тестове, се очаква от есента да стартират своето обучение бъдещи български студенти в Университета в Оксфорд.

С малка разлика след Великобритания на пето място се нарежда Италия (32%). Страната обаче е абсолютен рекордьор по ръст на заявките – 140 % или почти 2,5 пъти в сравнение с предходната година.

Самостоятелни презентации по време на семинарната програма на форума са посветени на обучението в Нидерландия, Италия, Германия и Австрия, САЩ и Канада.

В рамките на изложението ще се предоставят и специални отстъпки от 10 % за подготвителен курс за IELTS, тест за избор на специалност MyUniChoices, тест за избор на профили в училище – MyCareerChoices и MyAptitude и 15 % от курса за професионална ориентация „Кариерен навигатор“.

Коментари

Новини Варна