IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:00 | 12 април 2023
Обновен: 09:30 | 4 май 2024

Младежи създават филми за етносите във Варна

Първата лента е посветена на арменската общност в града

По материала работи: Ставри Таргов
Младежи създават филми за етносите във Варна

Започва поредица от младежки образователни филми под надслов „Град, целунат от морето - Шарен кръстопът”. Проектът е на сдружение с нестопанска цел „Пресклуб Варна”.. Целта е да бъдат представени историята, бита и културата на десет общности и етноси в града в поредица от документални филми, създадени от млади хора, съобщават от организацията.

Първият филм е посветен на арменската общност в града. В него участват Антраник Шакариян - председател на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България, Ванухи Аракелян - председател на Апелативния съд, Силва Бодурян - от народно читалище „Свети Саркис”, Флора Дюлгерян - ръководител на детския танцов състав „Гаяне Марашлян”, Шовик Симонян – председател на Арменско благотворително дружество, 97-годишният Михран Ованесян и други.

Ръководител на проекта е журналистът Пламена Николова, а част от интервютата и представянето на важни факти от историята на арменската общност са дело на инфлуенсърите Роси и Стаси Станчеви. Тяхна е заслугата за изработката на заставката и монтажа на филма.

В продукцията участват Емил Христов и петокласникът от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” Златин Николов.

Филмът може да бъде видян на адрес:
https://www.youtube.com/watch?v=d0zN4Wxj3rE&ab_channel=YouthStreetVarna

Коментари

Новини Варна