IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:40 | 2 май 2023
Обновен: 05:37 | 30 април 2024

Военният научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" се завърна във Варна

Това стана след 127 плаване

По материала работи: Ставри Таргов
Военният научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" се завърна във Варна

Военният научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" се завърна във Варна след първата си експедиция до Антарктида. Корабът отплава към ледения континент преди четири месеца, като целта му беше да осигури транспорта на българските учени до полярната ни база на остров Ливингстън и да участва в научноизследователските дейности.

Корабът беше посрещнат на Морска гара от президента Румен Радев, министрите на отбраната и на образованието и от началника на отбраната.

След 127 дни първият български научноизследователски кораб се завърна тази сутрин у нас. Близките на членовете на екипажа с огромно нетърпение очакваха те да се завърнат.

По време на официалната церемония президентът Румен Радев каза, че това е исторически успех както за ВМС, така и за научните среди. Той каза още, че изпитва гордост от високия професионализъм и моралната отговорност на българските учени и моряци. Така на практика страната ни има неограничени възможности в научната сфера.

Ръководителят на българската експедиция до остров Ливингстън проф. Христо Пимпирив също заяви, че това наистина е исторически момент и изпитва огромно задоволство от успешната мисия. По думите му, България застана отново на морската карта на света, съобщава БНТ.

Коментари

Madurko ( преди 11 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна