IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
14:00 | 6 май 2023
Обновен: 08:11 | 2 май 2024

Пациент почина от вирусен менингит във Варна

Грипът все още не си е отишъл

По материала работи: Ставри Таргов
Пациент почина от вирусен менингит във Варна

209 души от област Варна са потърсили лекар заради остри простудни инфекции през седмицата. Заболелите са с 27 повече отколкото през предходния седемдневен период, съобщават от РЗИ в морската столица.

Най-засегнати са децата до 14 г. Случаите на грип са 4. 13 души са получили усложнения от грип и ОРЗ.

За периода 28.04.2023 г. – 04.05.2023 г. регистрираните чревни инфекции са 12 срещу 16 от предходната седмица. Има 9 души с ентероколити и 2-ма със салмонелоза.

Регистриран е смъртен случай от вирусен менингит.  Това е възпаление, което атакува менингите, които обграждат мозъка и гръбначния мозък и може да бъде причинено от различни вируси. Това е по-малко тежко и опасно възпаление от бактериалния менингит, но небрежността при диагностицирането и лечението също може да бъде основание за сериозни усложнения.

Заболяването най-често се среща при деца, юноши и млади хора, но по-възрастните хора, включително хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система, също е възможно да бъдат засегнати. В някои случаи може да бъде причинено и от паразити и гъбички, а в редки случаи дори от прием на определени лекарства.

От въздушно-капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани за тази седмица 88 души с варицела и 59 със скарлатина.

 

Коментари

Новини Варна