IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:40 | 15 юни 2023
Обновен: 15:58 | 2 май 2024

Продължава приемът на документи за съдебни заседатели при Районен съд – Варна

Ето какви са изискванията

По материала работи: Ставри Таргов
Продължава приемът на документи за съдебни заседатели при Районен съд – Варна

Продължава приемът на документи за съдебни заседатели при Районен съд – Варна. Желаещите да участват в процедурата могат да подават заявления до 30 юни 2023 г. в деловодството на Община Варна  (Центъра за административно обслужване – бул. “Осми приморски полк” № 43).

Съдебните заседатели се назначават по предложение на общинските съвети, като за районните съдилища те се одобряват от общото събрание на съдиите от съответния окръжен съд. Мандатът им е пет години.

За съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин, който е на възраст от 21 до 68 години и има завършено най-малко средно образование. Необходимо е кандидатът да има настоящ адрес в община Варна и да не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията. Друго изискване е да не страда от психически заболявания.

Кандидатите трябва да не са осъждани, да не са съдебни заседатели в друг съд, да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели, да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, МВР или други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за които са избрани.

Съдебните заседатели се свикват за участие в съдебни заседания от председателя на съда най-много за 60 дни в рамките на една календарна година, освен ако разглеждането на делото продължи и след този срок. За времето, през което изпълняват задълженията си, съдебните заседатели се смятат в служебен отпуск, който се зачита за трудов стаж.

Тричленна комисия, определена от Общински съвет – Варна, трябва да изготви списък от 110 кандидати, които да предложи за избиране за съдебни заседатели към Районния съд.

Цялата информация, свързана с процедурата за избор на съдебни заседатели, е публикувана на сайта на Общински съвет – Варна, секция „Съобщения“: https://varnacouncil.bg/procedura-za-izbor-na-sadebni-zasedateli-pri-rajonen-sad-varna-2023-g/

Коментари

Дед Колю ( преди 10 месеца )
Ще продължава. На никой не му се занимава с мълумщини.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна