IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:30 | 15 юни 2023
Обновен: 23:41 | 25 април 2024

Проф. д-р Христо Бозов е избран за ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Той е добре познат на варненци като бивш шеф на Военноморската болница и бивш зам.кмет на община Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Проф. д-р Христо Бозов е избран за ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Проф. д-р Христо Бозов е избран за ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Досегашният декан на Медицинския факултет получи внушителна подкрепа от страна на преподаватели и студенти в Общото събрание на висшето училище, съобщава burgasnews.com.

Проф. Бозов представи визионерската си програма за управление, в която залага на иновативност, приемственост и екипна работа. Сред амбициозните му цели е създаване на Факултет по фармация и нови актуални специалности.

Работата по Факултета по фармация вече е в ход, а сред другите приоритети на новия ректор е и откриването на първи филиал на университета извън границите на Бургас.

Проф. Христо Бозов има стратегия за привличане на повече български и чуждестранни студенти, както и за развитие на научната дейност в посока реализация на науката в практиката, включително и създаване на собствени продукти.

Важен акцент в програмата е и стимулирането на студентите да се развиват в академичната среда, да имат възможност да работят в университета, като най-изявените да бъдат привличани и като преподаватели.

Ректорът ще работи и за построяването на модерен корпус на територията на кампуса, в който да се помещават библиотека от ново поколение, новият факултет и специалности.

Проф. Бозов поема поста от дългогодишния и успешен ректор на ВУЗ-а проф. д-р Магдалена Миткова. В емоционално слово тя се обърна към колегите си като акцентира, че се гордее с всеки един от тях. Те от своя страна й благодариха за всеотдайната работа за развитието на университета.

Кой е проф. Христо Бозов?

Бургазлии познават проф. Бозов като успешен мениджър на Общинския онкологичен център – Бургас, като декан на Факултета по Обществено здраве и здравни грижи в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, а в последствие и на новосформирания Медицински факултет.

Проф. Бозов е анестезиолог-реаниматор, с придобити специализации в САЩ и Белгия. Интересен факт от лекарската му кариера е работата му като доктор на подводница във ВМС, управлявал е бившата Военноморска болница във Варна, има опит като директор и в други медицински заведения.

От 2004 г. е „доцент”, а от 2015 г . – „професор” и ръководител Катедра по анестезиология, морска и интензивна медицина към ВМА.
В продължение на 5 години проф. Бозов е зам.-кмет по здраве опазване и социални дейности на Община Варна.

Новият ректор на бургаския ВУЗ два пъти е удостояван с държави награди: нагръден знак „За вярна служба под знамената” – 3-та степен през1998 г. и 1-ва степен през 2008 г.

Проф. Бозов е председател на Българското научно дружество по обществено здраве.

Коментари

Новини Варна