IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:52 | 12 юни 2015
Обновен: 23:29 | 2 май 2024

Жилищен блок във Варна тръгна да пропада заради строеж

Укрепителна стена ще спира свлачището в изкопа, причинено от валежите в четвъртък

По материала работи: Ставри Таргов
Жилищен блок във Варна тръгна да пропада заради строеж

Жилищният блок на ул. „Д-р Железкова“ 2 тръгна да пропада заради строеж в съседство. За това алармираха живеещите в сградата. В четвъртък следобед строителният изкоп в двора на „Майчин дом“ се напълнил с вода и и част от пръстта пред блока започнала да се свлича.
Първо се появи съседът от третия етаж и извика, че асансьорът е спрял заради трептения на земята. След това всички излязохме навън и почти цяла нощ не сме мигнали, каза Ангелина Добрева, собственик на апартамент. Мястото тук навремето е било пясъчна кариера и при всеки дъжд се получава свличане. Мой съсед разказа как по време на дъжда се е свлякъл цял пласт пръст и пясък, каза още Добрева.
Блокът е девететажен и само в единия вход живеят над 100 души.
Строителният изкоп е в двора на СБАЛАГ „Майчин дом“. Там ще се правят сгради - разширение и преустройство на лечебното заведение.
В четвъртък и петък на обекта по спешност дойдоха инспектори от община Варна и район „Приморски“.
Взели сме всички възможни мерки за предотвратяване на ерозионни процеси, каза Николай Няголов, шеф на общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“. В четвъртък в заповедната книга на обекта бе направено предписание за незабавно отводняване на строителната площадка и укрепване на ската. Днес направихме ново предписание за изграждане на триметрова подпорна бетонна стена. Това ще стане по правилата и изискванията на разрешенията за строеж, каза още Няголов. Той посочи, че строежи от втора категория като въпросния в „Майчин дом“ не са в правомощията на общината, но тя се е отзовала веднага на сигналите на разтревожените граждани.
Има надзорна фирма, която следи законосъобразното изпълнение на строежа. В момента това, което се предписва в заповедната книга, се прави. Фирмата изпълнител е поканена на среща днес в община Варна, на която ще разгледаме разрешението за строеж и проекта, и ако има някакви отклонения, ще се вземат необходимите мерки, обобщи Няголов.

Ставри Стефанов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна