IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:20 | 26 юли 2023
Обновен: 12:24 | 5 май 2024

Плажът на Варна - замърсен от отпадни води на частна зоологическа градина

Проверката е извършена от областната администрация

По материала работи: Ставри Таргов
Плажът на Варна - замърсен от отпадни води на частна зоологическа градина

Първа буна

Във връзка с публикации в медиите и получен на 18.07.2023 г. сигнал от граждани за замърсяване с фекални води на морския плаж в района на Първа буна, по разпореждане на Марио Смърков - областен управител на област с административен център Варна,  служители на Областна администрация извършиха проверка на 19.07.2023 г.,  при която установиха:

От северната страна на кръговото движение, разположено срещу „Първа буна“ е констатиран разлив на отпадни води, които по гравитачен път се вливат в близкия залив;

Разливът на отпадни води не е постоянен, а на определени периоди от време, като миризмата е със силно изразен животински характер (миризма с високи концентрации на азот).

Визираната миризма на животински изпражнение и урина е констатирана и до канализационната шахта, разположена срещу сградата на Природонаучния музей, който е част от Регионално историческия музей - Варна;

Сградата на Природонаучния музей, както и много голям участък от „ИСТОРИЧЕСКОТО ЯДРО НА МОРСКАТА ГРАДИНА“ – изключителна държавна собственост, представлява ПИ 10135.2561.1 – предоставен безвъзмездно в управление на Община Варна, са заградени от масивна ограда.

В северозападната част на заградения участък има изграден и функционира „Контактен парк „Зайо““, представляващ частна зоологическа градина, в която се отглеждат голямо количество животни: кози, понита, зайци и други.

Визираните животни ежедневно генерират големи количества отпадни води и изпражнения, за които не е ясно къде и как се депонират, и които се явяват като най-вероятният причинител на гореописаното замърсяване.

Предприети са действия по изясняване  от компетентните институции, сред които  Община Варна, РИОСВ и други: на какво основание е заградена голяма част от Морската градина в района на Природонаучния музей; кой е дал разрешение на частно дружество да изгради и оперира частна зоологическа градина в изключителната държавна собственост; как се отглеждат гореописаните животни и къде се депонират отпадъците, които те генерират. 

Обществеността ще бъде своевременно информирана за резултата от предприетите действия, съоббщават от пресцентъра на областната управа във Варна. 

Коментари

Новини Варна